BiH Udarno Vijesti

Nastavak suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici

U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH inače po zanimanju psihotarapeut  je govorila o ratnim traumama žena i djece iz Srebrenice, javio je BIRN.

Zaštićena svjedokinja, kojoj je dodijeljen pseudonim Z5, rekla je da su žene i djeca iz Srebrenice 20. jula 1995. godine bili fizički i psihički iscrpljeni, te u šoku i strahu.

Nisu bili fokusirani na sebe, već na to šta će biti s muškarcima koji su odvedeni. U “sigurnu kuću” smo smjestili trudnice i druge žene kojima je trebala zdravstvena pomoć”, kazala je svjedokinja Z5.

Zaštićena svjedokinja je dala iskaz na suđenju Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, koje Tužilaštvo BiH tereti da su strijeljali najmanje 800 zarobljenika bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji u Branjevu (općina Zvornik).

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Kos je bio komandir voda u Desetom diverzantskom odredu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Govoreći o žrtvama iz Srebrenice, svjedokinja je istakla da one nose tešku bol jer ne znaju šta se desilo s njihovim najmilijima.

Dok se ne završi identifikacija i dok one ne obave religijski obred za svoje najmilije, njihov psihološki proces tugovanja ne može otpočeti, jer žive u nadi da će se oni vratiti. Kod njih je prisutan stalni strah i neizvjesnost”, rekla je svjedokinja Z5.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. august ove godine, kada će Tužilaštvo saslušati novog zaštićenog svjedoka.

 

Informer.ba