BiH Udarno Vijesti

Nastavak suđenja Mladiću i Hadžiću

Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/, generalu Ratku Mladiću ispitivanjem svjedoka RM-088, te Nermina Karagića iz sela Hambarine u opštini Prijedor.

Karagić je ranije svjedočio na suđenju Milomiru Stakiću o medijskoj propagandi u aprilu 1992. godine, o ultimatumu nesrbima da predaju oružje, granatiranju, a zatim i o zatvaranju, prebijanju i ubistvima.

U ovoj sedmici planirano je i svjedočenje irskog majora DŽona Hemila, koji je bio i posmatrač UN u Sarajevu i učestvovao je u istrazi o granatiranju “Markala” u februaru 1994. godine.

Posljednji svjedok za ovu sedmicu biće Nedžib Đozo, koji je sredinom 1994. godine bio istražilac u stanici policije Stari Grad u Sarajevu.

Đozo je bio uključen u istrage snajperskog djelovanja i granatiranja, kao i u istragu o granatiranju Markala 1994. godine.

U ovoj sedmici biće nastavljen i dokazni postupak tužilaštva na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću.

Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće nastavljeno 27. novembra, nakon sedmodnevne pauze.

Srna/Informer.ba