Crna hronika Udarno Vijesti

Nastavak suđenja Turkoviću i grupi/ Svjedoci: “U kući smo osjetili jak miris hemikalija”

U nastavku suđenja zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića svjedočili su Edin Džihanić i Nermina Bostandžić. U martu prošle godine živjeli su u kući gdje su ubijeni Mario Tolić i Werner Ajdari.

Svjedočio je i Nermin Ćišić. Prema optužnici, u Makedoniji je za Turkovića otvorio firmu, preko koje je Turković oprao novac ukraden iz Cargo centra sarajevskog aerodroma.

Svjedok Edin Džihanić je rekao da ga je Sead Dumanjić nekoliko dana prije ubistva zvao da mu učini jednu uslugu. odnosno da mu posudi ključeve od kuće. Edin i njegova tadašnja djevojka Nermina Bostandžić tu molbu shvatili su kao da se u kući priprema citiramo “dernek”.

U nastavku svjedoćenja Edin Džihanić je rekao da nakon što je Dumanjić uzeo ključve, on se u društvu sa djevojkom Nerminom i prijateljem Ferizović Esmirom passatom uputio ka Tuzli. U Tuzli su bili dva dana, nakon čega su zbog Edinove zubobolje odlučili krenuti nazad. No, u telefonskom razgovoru Dumanjić mu to nije dozvolio, rekavši da dođu u Sarajevo, ali da se nađu u sarajevskom naselju Stup. Prilikom susreta na Stupu, Dumanjić im je rekao da ne smiju prići kući inače će biti ubijeni.

Ponudio im je svoju vikendicu i dao po 50 KM da imaju za potrepštine. Tamo su prema izjavama svjedoka bili dva dana, nakon čega je Dumanjić došao po njih te su se vratili kući.

Prema izjavama Edina Džihanića i Nermine Bostandžić čim su ušli u kući su osjetili jak miris, za koji su pretpostavili da su hemikalije od kojih ih je citiramo “zabolila glava”. Nermina Bostandžić je izjavila kako su u kući zatekli citiramo “katastrofu”. Razbacan namješatj, raskomadan, samo konstrukcija je ostala, ćilima nije bilo pola – rekla je Nermina.

Dumanjića kako su potvrdili nisu smjeli ništa da pitaju. Samo su ironično prokomentirali kako je to morao biti “neki zaje**n dernek”. Na šta je Dumanjić odgovorio: “Ne pitaj ništa, ja sam jedva živu glavu izvukao., te im dao 1000 franaka kako bi kupili novi namještaj. Svjedoci su izjavili i da su u kući pronašli i malu sjekiru za koju tvrde da ranije nije bila u kući.

Advokat odbrane Zijada Turkovića Fahrija Karkin je prigovorio da se svjedočenje razlikuje od njihovih  iskaza datih prilikom istrage.

Treći svjedok Nermin Ćišić sa Turkovižem se poznaje 30 godina. Vlasnik je firme u Makedoniji pod nazivom Nermin Trade. Prema njegovom svjedočenju, Turkoviću je rođak dugovao novac, te mu je rečeno da dug isplati u dijelu vlaništva firme, nakon čega je poslao Nermina da istu preuzme.

Vlasništvo dijela firme je prebačeno supruzi Šejli Turković Jugo. Zanimljivo je da je prilikom ovog svjedočenja Turković rekao kako je znao da će biti krivično gonjen te da zbog toga neće moći napuštati državu, dok će Šejla to moći. Upravljanje vlasništvom dijela firme Nermina Ćišića stoga je prepušteno Šejli Jugo Turković.

 

Federalna.ba/Informer.ba