Region Udarno Vijesti

Nastavljena diskriminacija radnika iz BiH u Sloveniji

Više od 14.000 bh. državljana, koji rade u Sloveniji izloženo je brutalnim oblicima diskriminacije. Parlament Republike Slovenije je u aprilu usvojio novi zakon o zapošljavanju stranaca, kojim ponovo nije riješen ovaj problem i koji je doživio samo kozmetičke izmjene, zbog čega će se zloupotrebe, prema bh. radnicima i dalje nastaviti.

Protjeruju radnike

Uostalom, radnici koji su vratili iz Slovenije potvrdili su da se prema njima poslodavci ponašaju diskriminirajuće, ne dajući im plaću po 13 mjeseci, nelegalno protjerujući radnike bez zakonskog pokrića, dok su neke sa urednim papirima i vraćali sa slovenske granice.

No, Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH kaže za “San” da će i ovim problemima uskoro doći kraj.

– Izmijenili smo Sporazum o socijalnom osiguranju sa Republikom Slovenijom i sada se samo čeka njegova ratifikacija u Parlamentu BiH. Nakon toga, mnoge stvari će onda biti jasnije i sve će ići lakšim putem. No, Slovenci ni do sada nisu kršili potpisane Sporazume. Čak je njihova Vlada nedavno ponudila i pomoć onim radnicima koji su ostali bez posla. Radi se o 250 eura za dva mjeseca. Istina, sredstva su mala, ali ovo je pokazatelj da im je stalo i da žele pomoći – tvrdi Delić.

On naglašava da najveći problem predstvaljaju oni radnici koji traže zaposlenje preko divljih agencija i idu divljim kanalima za Sloveniju.

“Tu je problem. Kako da ostvare svoja prava kada mi ne znamo ni kako idu, ni kod koga su radili. Normalno je onda da ih varaju. Konstantno upozoravamo radnike da se ne upuštaju u takve avanture i da ako ništa obavijeste nadležne institucije da idu. Ukoliko nas obavijeste, mi onda odmah provjerimo te firme. Teško je očekivati da im se pomogne, kada ne znamo ni gdje idu, ni gdje rade. Rijetki su oni koji traže posao preko državnih agencija za zapošljavanje. Zbog toga se i dešavaju ovi problemi” rekao je Delić.

Nevidljivi radnici

Inače, najveći broj radnika koji su radili ili još uvijek rade u Sloveniji je iz Banja Luke i Cazina. Upravo su Udruženja “UNSA Geto” i “Oštra Nula” iz Banjaluke, zajedno sa organizacijama “Nevidljivi radnici svijeta” iz Slovenije i BiH ti koji konstantno upozoravaju na diskriminirajući položaj bh. radnika u Sloveniji. Nedavno su organizirali i protestnu šetnju ispred kozulata Republike Slovenije u Banjaluci, a cilj protestne šetnje je bio da se ukaže na problem oštećenih radnika iz BiH koji su radili ili još uvijek rade u Republici Sloveniji, kao i na neravnopravnost naših radnika i njihovog položaja u Evropskoj Uniji.


Protesti u Ljubljani

Vesna Malešević ispred Udruženja UNSA Geto iz Banja Luke kaže za “San” da je nakon protestne šetnje Vlada Slovenije samo pristala na jednokratnu pomoć radnicima koji su ostali bez posla, te da se na tome sve i završilo.

Ali, mi ne odustajemo. Već smo najavili proteste ispred Vlade Slovenije u Ljubljani i oni su zakazani za 4. juni. Očekuje se dolazak više hiljada bh. građana koji su radili ili rade tamo. Tražimo da se konačno ratifukuje ugovor po kojem građani BiH u Sloveniji neće biti građani drugog reda”  istakla je Malešević, piše San.