Svijet Udarno Vijesti

Nastavljeni napadi Izraela na Gazzu

U izraelskim napadima na Gazzu, koji su trajali sinoć i nastavljeni tokom jutra, poginulo je četvero djece među kojima jedno novorođenče. Među stradalima su jedna žena i starac.

Na meti izraelskih borbenih aviona sinoć, drugu noć zaredom, bilo je 25 ciljeva u Gazzi.

Istovremeno, palestinske odbrambene grupe u Gazzi su izvele raketni napad na pogranična područja prilikom kojeg je ranjeno šest Izraelaca.

Izraelski premijer Benjamin Natanyahu odaslao je sinoć jasnu poruku kako je izraelska vojska spremna proširiti napade na Gazzu u narednim danima, ukoliko to bude potrebno. Izraelska vojska je napad na Gazzu nazvala „kolonom oblaka“, što se prema Tevratu smatra simbolom pomoći jevrejima.

Do eskalacije sukoba između Izraela i Palestine došlo je nakon jučerašnjeg zračnog napada izraelske vojske na Gazzu u kojem je poginuo vojni lider Hamasa Ahmed al-Jaberi, konadant jedinice “Izzedin Kassam”, javio je dopisnik agencije Anadolija. Izraelski vojni avioni su bombardovali područja pod kontrolom Hamasa, a u napadima je stradalo najmanje 11, a povrijeđeno najmanje 94 osobe.
Gazzom su u srijedu, ali i tokom noći sa srijede na četvrtak, odjekivale snažne ekslozije, a u napadima izraelske vojske sudjelovali su avioni F-16, helikopteri i bespilotne letjelice. Artiljerijski prijektili na Gazzu ispaljivani su sa izraelskih vojnih brodova.

Na osnovu upućenog zahtjeva Palestine, Egipta i nekih arapskih zemalja , Generalni  sekretarijat Arapske lige donio je odluku  prema kojoj će se u subotu održati sastanak, a povod je izraelski napad na Gazu. Sastanku će prisustvovati visoki zvaničnici i ministri vanjskih poslova zemalja  učesnica sastanka.

Glasnogovornik izraelske vojske Ovijai Odraei ocijenio je napade kao vojnu akciju s ciljem “neutralisanja terorističkih grupa s Hamasom na čelu u okviru koje je ubijen komandant Hamasa Ahmed al-Jaberi”.

Inače, Al-Jaberi je bio poznat i kao „načelnik vojnog krila Hamasa” i nalazi se na izraelskoj listi najtraženijih osoba.

O izraelskom napadu na Gazzu raspravljalo se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. U subotu će u Kairu biti održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige istim povodom.

 

AA/Informer.ba