BiH Udarno Vijesti

Nastavljeno suđenje Goranu Sariću za zločine počinjene u Sarajevu

U nastavku suđenja Goranu Sariću za zločine počinjene u Sarajevu, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je od muža dobila pismo u kojem traži da dâ novac kako bi bio pušten iz bolnice Jagomir, ali da ga je, nakon što je platila, pronašla mrtvog na lokalitetu Skakavac. 

Svjedokinja S-7 je rekla kako je njen muž 12. juna 1992. s grupom komšija iz naselja Nahorevo otišao “da pruži otpor”.

Pred kraj 1991. godine, kako je navela, priključen je sastavu rezervne policije i imao je automatsku pušku. S-7 je kazala da su, toga dana ili nekoliko dana kasnije, žene i djeca pozvani megafonom da dođu ispred škole u Nahorevu, gdje je prvi put kratko vidjela optuženog Gorana Sarića.

Nas su sve potjerali od škole ka Nahorevskim brdima i tada se pojavio Sarić u džipu. Rekao nam je da zahvalimo Bogu što je on tu, a ne neko drugi”, prisjetila se svjedokinja.

Prema njenim riječima, nakon pet sati su vraćeni kući, kada saznaje da je njen muž zatvoren u bolnicu Jagomir.

Na vrata su mi došli Nele i Ćupi i donijeli pismo u kojem muž kaže da se ne brinem i da im dam novac za njegovo puštanje. U pismu se nalazio oružani list i lični dokumenti”, ispričala je svjedokinja.

Ona je dodala da je dala novac, ali da muža više nikada nije vidjela živog.

Njih devetorica su žicama vezani i sprovedeni do Skakavca, gdje su ubijeni. Kada smo našli tijela, vidjeli smo i kante s razrjeđivačem”, kazala je S-7.

Sarića optužnica tereti da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar u Sarajevu, 19. juna 1992. godine naredio svim muškarcima iz Nahoreva da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

On je optužen da je 21. juna 1992. u zgradi bolnice Jagomir vršio razdvajanje zatočenika u tri grupe.

Kako je navedeno, u prvu grupu odvojio je 60 zatočenika, koji su prisilno premješteni na teritoriju pod kontrolom ABiH, u drugu grupu 26 Bošnjaka, koji su prebačeni u logor “Bunker” u Vogošći, dok je u treću grupu odvojio 11 osoba, koje su kasnije ubijene na području Skakavca u Sarajevu.

Svjedokinja S-7 je navela da su 19. juna svi koji su ostali, a većina su bile žena i djeca, protjerani na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Odbrana je nakon ispitivanja svjedokinje navela da su Sudskom vijeću podnijeli zahtjev za ukidanje pritvora optuženom s obzirom da je saslušan posljednji zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH.

Odluka će biti donesena naknadno.

Suđenje će se nastaviti 19. novembra, javio je BIRN- Justice Report.

Fena/Informer.ba