BiH Izdvojeno Vijesti

Nastavljeno suđenje Krsmanoviću za zločine u Višegradu

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva kazala je pred Sudom BiH da je od komšinice čula kako je optuženi Oliver Krsmanović, zajedno sa još dva vojnika, odvodio muškarce iz fabrike “Varda” u Višegradu, koji su ubijeni na obali Drine.

Svjedokinja “OK6” rekla je da se u junu 1992. zajedno sa sestrom i djetetom krila kod rođaka u naselju Dušće u Višegradu, kada je, dok je stajala ispred kuće, vidjela tri vojnika koji su ušli u fabriku “Varda”, odakle su izveli sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Svih sedam je moralo da stane u krug kada im je bilo naređeno da izvade sve što imaju iz džepova. Nakon par minuta, odveli su ih ka Drini, pustili ih da uđu do koljena u vodu i tada ih je jedan vojnik rafalom sve pobio, ispričala je svjedokinja.

Kako je navela, događaj je posmatrala dok je stajala ispred kuće koja je od fabrike “Varda” bila udaljena oko 150 metara.

Ta tri vojnika nisam znala i nisam ni mogla da ih prepoznam. Nakon par dana, kada smo ukopavali jednog komšiju, među narodom sam čula da su među vojnicima ispred ‘Varde’ bili Milan Lukić i Oliver Krsmanović. Ponavljam, ja te ljude nisam poznavala, kazala je svjedokinja.

Milan Lukić, kao vođa paravojne jedinice “Beli orlovi”, prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

Krsmanoviću je na teret stavljeno da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao i pomagao u ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Optužnica ga tereti da je 7. juna 1992. pomogao u ubistvu šest ljudi, koji su odvedeni iz fabrike “Varda” i ubijeni na Drini.

On je optužen i da je 27. juna, s Milanom Lukićem i drugima, zapalio oko 70 civila u kući Mehe Aljića u naselju Bikavac.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Slaviša Prodanović, advokat optuženog Krsmanovića, pitao je svjedokinju zašto u izjavi datoj Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2006. nije spomenula niti jedno ime vojnika, na šta je ”OK6” rekla da se izjava data tokom 2006. nije odnosila na Olivera Krsmanovića, već na druge optužene osobe.

Suđenje će biti nastavljeno 4. septembra, prenosi BIRN – Justice Report.

Informer.ba