BiH Udarno Vijesti

Nastavljeno suđenje za genocid u Srebrenici

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su tokom zarobljavanja bošnjačkih muškaraca dvojica ubijena pored puta između Konjević-Polja i Bratunca.

Svjedok S-123 govorio je i o aktivnostima optuženih tokom zarobljavanja muškaraca, koji su se u grupama predavali iz šume, te naveo da je tih dana viđao optužene Duška Jevića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića.

“Mislim da je Marković, taj brko, proveo kraj nas jednu grupu zarobljenih. On se pojavljivao izjutra i uveče, zavisno od situacije”, rekao je svjedok, koji je potvrdio da ih je obilazio i Ikonić.

Svjedok je s drugim pripadnicima Centra za obuku s Jahorine bio raspoređen na putu Konjević-Polje – Bratunac sa zadatkom obezbjeđenja komunikacije, kao i “zaštite  stanovništva okolnih sela od muslimanskih boraca”.

Zaštićeni svjedok je ispričao kako je ranjen jedan pripadnik iz ove jedinice kada su muškarci iz šume bacili bombu, te kako su se oni kasnije predali, ostavljajući na zemlji lovačku i automatsku pušku.

“Naišao je jedan i pitao: ‘Zašto ih ne ubijete?’ Mi smo se vratili, a on je pitao: ‘Čija je puška?’ Jedan od njih se javio i on je uzeo tu pušku i pucao mu u predjelu grudnog koša. Čovjek je odletio nazad, a noge su mu ostale. Na drugog zarobljenika je ispucao cijeli rafal”, prisjetio se svjedok.

Na pitanje ko je bio čovjek koji je pucao u zarobljenike, svjedok je rekao da ne zna mnogo o njemu, ali da ga je viđao na Jahorini i za vrijeme boravka na terenu.

“Pojavljivao se odnekud. Mislim da nije bio u našoj četi, ali se vrzmao oko nas. Gurao se s komandirima… Prilikom ispitivanja, kad ste navodili imena, sinulo mi je da se mogao zvati Siniša”, kazao je svjedok.

On je rekao da prilikom ubistava nije vidio nikog od starješina, ali da smatra da su vjerovatno bili upoznati.

S-123 je čuo da su se tokom sprovođenja muškaraca događala i druga ubistva.

Jević, Marković, Ikonić, kao i Mendeljev Đurić, optuženi su za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice, kao i ubistvu više od 1.000 muškaraca u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova.

Svjedok je kazao da je bio u Markovićevom vodu, a da je Ikonić bio komandir njihove čete.

S-123 je ispričao kako se jednoj grupi zarobljenika obratio Jević, naredivši im da odbace oržuje i legnu s rukama na potiljku.

Svjedok nije mogao precizirati koliko je bilo zarobljenika, samo je rekao “150, 200, 300”.

“Čuo sam da su ih kasnije vezane odveli prema Konjević-Polju. Mislim da je on otišao iza njih. Čuo sam kasnije da je dio njih pobijen… Spominjalo se i da su negdje bili i zatvoreni”, kazao je svjedok.

Njegovo ispitivanje bit će nastavljeno 10. novembra, prenosi BIRN – Justice Report.

 

Fena/Informer.ba