Svijet Udarno Vijesti

Natanjahu zabrinut zbog skorašnjeg proglašenja palestinske države i želi nastavak pregovora

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je Palestince da se vrate pregovoračkom stolu u trenutku kada političari tog naroda planiraju da zatraže priznanje nezavisnosti u Ujedinjenim nacijama.

Netanijahu je u intervjuu za arapsku televiziju “Al Arabija” naglasio da je voljan da vodi mirovne pregovore sa ” svakim ko prihvata pravo Izraela da postoji”, naglasivši da zna da ” teški kompromisi za mir” predstoje.

On je ujedno odbacio glasine o nameri jevrejske države da napadne Iran, označivši ih ” besmislenim.”

Predsednik vlade Izraela također je rekao da njegov intervju, prvi za arapske medije otkako je drugi put postao premijer prije dvije godine, odražava značaj koji pridaje arapskoj javnosti i ozbiljnost njegovih  mirovnih ponuda.

Analitičari su, međutim, procijenili da je to istvremeno odraz  zabrinutosti Izraela pred palestinski unilateralni zahtjev za državnošću. Netanijahu je objasnio da je više puta nastojao oživjeti mirovni proces i da je naredio seriju ustupaka prema Palestincima, koje, tvrdi on, nisu “bili laka stvar za lidera Likuda” . On je između ostalog pomenuo destomjesečni moratorijum na izgradnju stanova za Jevreje u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Zbog odbijanja Izraela da se taj moratorijum produži krajem septembra prošle godine pregovori su zapali u ćorsokak.

“Voljan sam da sjednem sa predsjednikom Abasom upravo sada da pregovaram bez preduslova, na osnovu želje oba naša naroda da imaju mir. Mislim da smo se obojica složili  da je potrebno da imamo  ideju o dvije države za dva naroda. Mislim da nije potrebno da završimo pregovore prije nego što ih započnemo.  Nećemo nikada nigde stići. Upravo smo izgubili dvije godine,”  ocijenio je Netanijahu.

On je izrazio nadu da će mir dati Izraelu bezbjednost koju traži.

Mislim da mogu da pružim taj mir i mislim da je velika greška ne iskoristiti mogućnost,” kazao je  izraelski premijer, izrazivši uvjerenje da se mir može postići ako se odmah nastave pregovori.

Suočen sa problemom koje mnogi ističu u arapskom svijetu, da tvrdnja da je Izrael jevrejska država može da izazove transfer Arapa, koji žive u toj zemlji, Netanijahu je rekao da je apsolutno protiv toga.

“Nejevreji, u ovom slučaju Arapi žive u Izraelu i on njima pripada,” rekao je  izraelski premijer.

Osvrhući se na poziciju Irana podsjetio je da je ta zemlja prijetila da će uništiti Izrael.

Iran šalje teroriste i rakete u naše gradove. Da, rekao sam da vojna opcija treba da se pridoda ekonomskim sankcijama kako bi one urodile plodom. Postoji paradoks, ako nemate vojnu opciju sankcije će vjerovatno propasti i vi ćete vjerovatno morati da upotrijebite vojnu opciju. Međutim, ako ih imate zajedno mislim da će to djelovati na Iran”, kazao je Natanijahu.

 

Tanjug/Informer.ba