BiH Izdvojeno Vijesti

National Geographic uvrstio BiH u “Najbolje avanturističke destinacije za 2012.”

Još jedna velika pobjeda Bosne i Hercegovine na turističkom planu. Svijet je i ovaj put prepoznao potencijal koji nam je nadohvat ruke,  neiskorišten i necijenjen dovoljno.

Tako je čuveni magazin National Geographic uvrstio Bosnu i Hercegonu u svoje ”Najbolje avanturističke destinacije za 2012. godinu, preporučujući ”brdski biciklizam”.

U članku o Bosni i Hercegovini se u magazinu kaže slijedeće:

”Svjetski pozntati magazin i turistički vodič Lonley Planet prorekao je svijetlu budućnost u razvoju turizma  Bosni i Hercegovini, zemlji uglavnom u svijetu poznatoj  po teretu rata 1990-ih.

Bosna i Hercegovina već ima potencijal  da postane centar  za avanture Jugoistočne Europe tokom cijele godine. Skijaši, planinari i ljubitelji brzih voda dolaze i osvajaju netaknutu prirodu. U posljednje vrijeme  sve veći broj   tzv. brdskih biciklista (mountain bikers), također hrli da iskusi ljepote brdskih puteva koji su stoljećima povezivali gradove i planine. Drevni trgovački putevi sada su idealne staze za bicklističke entuzijaste i avanturiste.

Britanski turoperator „Exodus“ nudi sedmodnevni program putovanja za brdski biciklizam koji počinje u Sarajevu, gradu u kome se mješaju austrougarska i osmanska kultura sa savremenom avanturom. Izdvajamo vožnju u Lukomir, selo na najvišoj nadmorskoj visini u zemlji, preko masiva Prenj poznatom kao hercegovačke Himalaje. Ruta uključuje i posjetu nekoliko planinskih jezera, kulminira usponom na vodopad i završava spustom od 1260m. Ruta završava  povratkom u Sarajevo.

Informer.ba