Svijet Vijesti

NATO bombardovao Tripoli tokom noći

Serija eksplozija najprije se čula nešto poslije ponoći, a detonacije su nastavile da odjekuju prijestonicom najmanje jedan sat, pa je moguće da je neki od objekata s eksplozivnim materijalima pogođen u udarima.

Državna televizija je javila da je bombardovano predgrađe Tripolija Tadžura. Do posljednjih udara NATO avijacije došlo je poslije niza obraćanja libijskog lidera Muammara al-Gaddafia građanima, u kojima je poručio da se Libija neće predati i da NATO mora prestati s napadima kako bi bili sačuvani životi civila.

Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće, čije je sjedište u zapadnom gradu Bengaziju, dosad je priznalo više od 30 država, među njima i Sjedinjene Američke Države.

Pobunjeničke snage nisu u posljednje vrijeme, međutim, uspjele da naprave značajniji prodor, uprkos udarima NATO, koji operaciju provodi u skladu s mandatom UN da zaštiti živote civila, naveo je AFP.

Desetorica pobunjenika ubijeni su juče tokom pokušaja da se domognu strateški važnog grada Marsa el-Brega na zapadu zemlje.

 

Fena/Informer.ba