Politika Udarno Vijesti

NATO ismijao Radmanovića

Pripadnici NATO snaga u našoj zemlji iznenađeni su izjavom srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića koji je prije dva dana u Sarajevu od ministra odbrane BiH Selme Cikotića zatražio izjašnjavanje o nestanku 11.000 tona eksploziva TNT.

” Naše osoblje, zaduženo da svakodnevno prati ta pitanja, iznenađeno je izjavom i nema saznanja o nestalom TNT-u. Na osnovu izjave gospodina Radmanovića ne može se provesti ozbiljna istraga zbog obima date informacije, te nestvarnosti iznesene brojke” – kazali su jučer za “Dnevni avaz” u NATO štabu.

Ministrov izvještaj

Da bi se lakše shvatilo koliko iznosi 11.000 tona TNT-a, objašnjavaju dalje u NATO-u, za prijevoz ovolike količine eksploziva bilo bi potrebno 550 kamiona od po 20 tona.

” Dakle, 11.000 tona TNT-a iznosilo bi oko 5.500m3 čvrstog TNT-a, a to je jednako zgradi od tri do četiri sprata sirovog TNT-a bez ambalaže” – kažu u NATO-u i dodaju kako su uvjereni da će državno Ministarstvo odbrane izvršiti profesionalnu i zadovoljavajuću istragu, kako je i naložilo Predsjedništvo BiH.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić jučer nije želio objašnjavati kakav će izvještaj podnijeti tročlanom Predsjedništvu.

” Ne želim za medije komentirati postupak koji radim za Predsjedništvo BiH, a kako će ono tretirati tu informaciju, Ministarstvo odbrane ne odlučuje” – kaže za “Avaz” ministar Cikotić.

Ekspert balističke struke i profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu Berko Zečević Radmanovićeve izjave naziva neutemeljenim i politički motiviranim.

Sigurnost zemlje

” Riječ je o finalizaciji krize BiH, pokušaju stvaranja nestabilne situacije, zbog koje neko može zaključiti da se ovdje ne zna ni ko pije ni ko plaća, i da još jedino gospoda iz RS, Milorad Dodik i Nebojša Radmanović, tobože, vode računa o sigurnosti zemlje” – objašnjava Zečević.

On podvlači da se nikako nije moglo desiti da nestane tolika količina eksploziva.

“To vam garantiram, jer sam obišao sva skladišta. Ukoliko se i desi da na bilo koji način izbjegnete strogu proceduru, nemoguće je iznijeti i bježati s tolikim eksplozivom” – kaže Zečević.

Sazivanje hitne sjednice 

Zečević napominje da je Radmanović, čim je dobio informaciju o navodnom nestanku municije, trebao sazvati hitnu sjednicu Predsjedništva BiH i zahtijevati formiranje komisije koja bi ustanovila o čemu se radi.

Umjesto toga, našao je način da posebno istakne kako ministar odbrane BiH Selmo Cikotić nema pojma o toj informaciji. Nešto je u ovom slučaju alarmantno “govori Zečević.

 

Informer.ba