Svijet Vijesti

NATO pokušao ubiti Moamera Gaddafija

Libijska Vlada optužila je NATO da je pokušao da ubije predsjednika te države Moamera Gaddafija nakon što su koalicone snage ispalile dva velika vođena projektila na kompleks zgrada u Tripoliju u kojima on živi, piše američki dnevnik Washington Post.

U saopštenju NATO je opisao napad, koji se desio juče ujutro, kao “precizan udar” na komunikacioni štab iz kojeg je vršena koordinacija napada na civile”.

Libijski zvaničnici smatraju da je to bio pokušaj ubistva Gaddafija.

Napad smatramo pokušajem ubistva lidera i ujedinjujuće ličnosti ove zemlje, te drugih političkih lidera. Kako će teriristički čin da zaštiti civile? Kako se time može ustanoviti mir u Libiji?“, upitao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim, opisujući napad NATO-a kao “čin vrijedan mafije, bandi ali ne i vlada”.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame negirala je da je napad bio usmjeren protiv Gaddafija.

Grad Misurata na zapadu Libije i istočno od Tripolija ponovo je bio na meti jakih artiljerijskih napada Gaddafijevih snaga.

Portparol pobunjenika Muhamed Ali rekao je da je do popodnevnih sati najmanje 12 ljudi poginulo, a više od 22 povrijeđeno od eksplozija.

Italijanski premijer Silvio Berlusconi danas je najavio da će njegova zemlja učestvovati u vazdušnim udarima na Libiju – da bi pomogla jačanju misije zaštite civila. Italija je ranije saopštavala da neće učestvovati u bombardovanju, mada je obezbijedila drugu vrstu podrške.

 

Srna/Informer