BiH Udarno Vijesti

NATO : Vojna imovina mora biti uknjižena na BiH

Vojna imovina mora biti uknjižena na BiH, izjavio je danas zamjenik komandanta NATO Štaba Sarajevo John Olsen i istakao da je rješenje ovog pitanja uslov koji BiH mora ispuniti prije nego što bude aktiviran Akcioni plan za članstvo u  Alijansi.

”NATO je postavio uslov da vojna imovina bude uknjižena kao vlasništvo BiH i da bude data na korištenje Ministarstvu odbrane BiH’‘, rekao je Olsen novinarima uoči predavanja ”Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a”, koje je danas organizovao NATO Štab Sarajevo.

On je naglasio da imovina ne može biti uknjižena na bivšu JNA, na bilo koji od entiteta, opština ili kantona, već iskuljčivo na BiH.

”Saradnja između BiH i NATO-a je na jako dobrom nivou, napredak se postiže svaki dan, ali je jako teško reći koliko će dugo BiH biti u Akcionom planu za članstvo, prije nego što postane punopravna članica”, kaže Olsen.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač istakao je da je ova lokalna zajednica zainteresovana za rješavanje pitanja vojne imovine, jer je grad Istočno Sarajevo dobrim dijelom nastao na zemlji koja je nekad bila vlasnišvo JNA.

Predsjednik RS Milorad Dodik  rekao je ranije  da su lideri političkih partija na nedavnom   sastanku u Mostaru razgovarali i o vojnoj imovini i da se naslutila mogućnost da bude postignut kompromis.

 

Srna/Informer.ba