BiH Crna hronika Udarno Vijesti

Navijači Sarajeva idu u zatvor, ubica Vedrana Puljića na slobodi

Kantonalni sud u Širokom Brijegu potvrdio je prvostepenu presudu tamošnjeg Opštinskog suda kojom se desetorica navijača Fudbalskog kluba Sarajevo osuđuju na zatvorsku kaznu od 47 mjeseci zbog učešća u grupi koja je počinila paljevine, oštetila imovinu te počinila nasilje i napade na policiju u navijačkim neredima 2009. godine u tom gradu.

Anita Matijević, portparol ovog suda, izjavila je da je presudu potvrdilo Sudsko vijeće kojim je predsjedavala Dragica Šimić, predsjednica Kantonalnog suda.

Osuđeni su na pojedinačne kazne od tri do deset mjeseci zatvora koju će izdržavati u kaznenopopravnim zavodima zavisno od mjesta stanovanja – kaže Matijević.

S druge strane, Oliver Knezović, koji je optužen za ubistvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića u istim neredima, i dalje je na slobodi te se krije u Hrvatskoj. Uprkos brojnim pozivima, ne želi se odazvati na ročišta o izjašnjenju krivice.

Sljedeće ročište je u martu 2013. godine. Sudski poziv je Knezoviću diplomatskim putem ponovo poslan, ali nemamo informaciju je li ga zaprimio – kaže Matijević.

Isović: Presuda na obraz pravosuđu

Ukoliko jedan ubica može slobodno hodati bez šanse i intencije da se riješi ubistvo Vedrana Puljića, šta onda govoriti za ljude za koje se znalo da će biti osuđeni prije početka suđenja. Smiješno je ovo komentirati. Činjenica je da sudovi i pravda u ovoj državi nisu za svakoga isti. Ova presuda ide na obraz pravosuđu i ovoj jadnoj državi – kaže ogorčeni predsjednik Udruženja “Bordo prijatelja 1946” Benjamin Isović.

Nezavisne/Informer.ba