BiH Izdvojeno Vijesti

Navodi o hapšenju turskih vojnika u Banja Luci

Komadant turskog bataljona pri snagama EUFOR-a u Bosni i Hercegovini brigadni general Fatih Ilhan, demantovao je medijske navode o hapšenju pripadnika turskih snaga u Banja Luci.

Privedena dvojica vojnika nemaju veze sa turskim bataljonom. Oni su pripadnici austrijske vojske“, rekao je Ilhan u izjavi za agenciju Anadolija komentarišući navode o hapšenju turskih vojnika nakon incidenta u Banja Luci. On je podsjetio na navode iz kojih je moguće izvesti zaključak da su turski vojnici bili akteri pomenutog incidenta, što je, kako je rekao, pogrešno.

Ilhan je demantovao navode o povezanosti uhapšenih vojnika sa turskim snagama pri EUFOR-u, pojašnjavajući kako je komanda turskog bataljona istražila pomenuti slučaj, te došla do zaključka da pomenuti vojnici vrše dužnost u austrijskoj vojsci, te da je jedan od njih turski državljanin.

Navodi o umiješanosti turskih vojnika u takav incident nisu tačni. Turski vojnici, sa svojom disciplinom, odgovornošću prema povjerenim zadacima uvijek su bili primjerni i siguran sam da će ostati takvi. Pripadnici turskog bataljona pri EUFOR-u, savjesno obavljaju svoje dužnosti u BiH, služeći svim narodima i manjinama u ovoj zemlji, pomažući svima bez bilo kakvog razdvajanja, što će biti slučaj i u budućnosti“, poručio je Ilhan.

On je napomenuo da se iz vijesti čiji je izvor agencija Srna, ali i daljnjih interpretiranja može zaključiti kako su uhapšeni vojnici pripadnici turskog bataljona pri EUFOR-u.

Pripadnici turskog bataljona organizirali su prigodnu svečanost  za vrijeme Kurban-bajrama u bazi u Butmiru, kojoj su pred turskog amabasadora Yildiza, vojnog atašea brigadnog generala Mehmeta NAila Yigita, komadanta bataljona Ilhana i brojnih drugih zvanica prisustvovali i pripadnici snaga drugih zemalja.

Nakon svečanosti uslijedila je podjela pomoći najugroženijim stanovnicima BiH, podsjetio je Ilhan.

AA/Informer.ba