Svijet Udarno Vijesti

Nazvala oca, javili joj se borci koji su ga ubili: ”Stari čupavac je mrtav”

Kćerka Moamera Gadafija, koja se trenutno nalazi u Alžiru, za smrt svog oca saznala je kad ga je nazvala na satelitski telefon, a javio joj se jedan od boraca koji su ga zarobili i rekao kako je ‘’stari čupavac mrtav’’.

Nacionalno tranzicijsko vijeće, libijsku privremenu vladu, razljutio je način na koji je Gadafijevoj kćerki Ajši saopćena vijest o smrti oca. Naime, nova libijska vlada ionako se kritizira zbog sumnjivih okolnosti smrti bivšeg libijskog vođe koji je uhvaćen živ, a potom je objavljeno da je ubijen u unakrsnoj vatri.

Ovaj detalj dodatni je udarac za međunarodni ugled zemlje. Iako Libija traži njeno izručenje, koje Alžir zasad odbija, vijeće je istaknulo kako to nije način na koji se trebala prenijeti vijest o smrti oca kćerki, prenosi Jutarnji list.

Strane vlade i međunarodne organizacije traže istragu o Gadafijevoj smrti jer snimke i svjedočanstva pokazuju kako je najvjerojatnije pogubljen. Jučer je objavljeno kako je izvršena obdukcija Gadafijeva tijela i kako je ljekar utvrdio da je ubijen hicem u glavu. No, službeni izvještaj o nalazu tek slijedi.

 

Informer.ba