BiH Izdvojeno Vijesti

Ne smiju se zaboraviti zločini u logoru ”Keratermu”

U krugu nekadašnje fabrike “Keraterm”, u kojoj je u ratu bio logor, danas je obilježena 19. godišnjica stradanja Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovnišva prijedorske regije.

Na današnji datum, prije 19 godina iz logora „Keraterm“ u Prijedoru je izvedeno preko 200 do 250 ljudi, od kojih je većina ubijena samo u noći na 25. jula.

Preživjeli logoraši i članovi porodica ubijenih položili su na spomen-ploču ispred “Keraterma” cijeće i ponovo prozvali neke od odgovornih za zločine i držanje nesrba u logoru, a koji nisu odgovarali za zločine.

Među njim ima i predstavnika nekadašnjeg ratnog kriznog štaba Prijedora, te drugih odgovornih za zločine i držanje nesrba u logoru, a koji i danas slobodno šetaju gradom.

Prema podacima Udruženja Prijedorčanki “Izvor” kroz “Keraterm” je “prošlo” oko 3.000 osoba, a oko 300 je ubijeno. Još se traga za tijelima 120 stradalih.

Uime Saveza logoraša BiH Murat Tahirović naglašava da se mora graditi bolja budućnost, ali se nikada ne smije zaboraviti ni ono što se desilo u “Keratermu” 1992.godine.
“Moramo izvršiti određeni pritisak i na Tužilaštvo BiH i one nižih nivoa, koji preuzimaju primat u procesuiranju ratnih zločina, da se konačno, oni koji su odgovorni za ratne zločine izvedu pred lice pravde”, kazao je Tahirović.

Da se historija ne smije ponoviti zbog budućnosti novih generacija, naglasio je potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović.

Naglasio je i kako svim žrtvama treba odati pomen i da to treba da rade ne samo porodice onih koji su stradali, već i njihove komšije.

 

Fena/Informer.ba