BiH Udarno Vijesti

Neadekvatna obuka vozača razlog velikog broja saobraćajnih nesreća

Neadekvatna obuka vozača mogući je razlog velikog broja saobraćajnih udesa u BiH  tvrdi predsjednik stručnog tima Asocijacije auto-škola u BiH Josip Topić.

Prema njegovim riječima, upravo zbog toga su putevi u BiH najopasniji u jugoistočnoj Evropi.

Mnogi instruktori rade u više auto-škola, a ima i onih koji su zaposleni i u državnim službama ili su u penziji. Pitanje je kako sve stignu. Istraživanja su pokazala da samo oko 15 odsto predavača provodi teoretsku nastavu“, rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u BiH je neprilagođena brzina sa 35 odsto učešća, a skoro da nigdje nije evidentirano da je neko pao na vozačkom ispitu zbog neprilagođene brzine.

Izraz neprilagođena brzina nije definisana nijednim zakonom. Šta znači brzina neprilagođena uslovima stanja na putu? Kako djelovati da to bude popravljeno ključni je problem programa osposobljavanja i ispita“, pojašnjava Topić.

Prema njegovim riječima, evidentno je da ispitna pitanja koja se pojavljuju na testovima nisu uopšte u skladu sa zakonom.

Kriterijumi ispita su na niskom nivou, a samim tim i obuka. Nisu krive auto-škole, već sistem jer nemate to definisano nikakvim aktom“, istakao je Topić.

 

Srna/Informer.ba