BiH Udarno Vijesti

Nebojša Pantić vidio leševe na Korićanskim stijenama

Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok odbrane ispričao je da o strijeljanju civila na planini Vlašić tokom 1992. nije zvanično otvorena istraga iako je saslušano nekoliko preživjelih svjedoka, javio je BIRN – Justice Report

Nebojša Pantić, nekadašnji osnovni javni tužilac u Banjoj Luci, svjedočeći u korist optuženog Petra Čivčića, ispričao je da je u augustu 1992. godine bio na Korićanskim stijenama radi  “obavljanja uviđaja”.

Prvo što sam primijetio kad sam izašao iz vozila bila je određena količina čahura, a kada sam došao na ivicu puta, vidio sam veliki broj ljudskih tijela. Bili su jedni preko drugih i već se počeo širiti neugodan miris, bilo je očigledno da su već nekoliko dana mrtvi”, prisjetio se svjedok.

Pantić je dodao da je u pratnji vojnika na Korićanskim stijenama vidio i jednog preživjelog civila.

“Taj vojnik, kada je vidio plavo policijsko vozilo, rekao nam je: ‘Evo, junaci, ubijte i ovoga.’ Bilo je očigledno na šta aludira. Preživjeli je bio mršav, umoran i uplašen”, rekao je Pantić.

Preživjeli civil odveden je u Banju Luku, gdje je od njega i još nekoliko preživjelih uzeta izjava, ali nikada zvanično tokom 1992. godine nije otvorena istraga o zločinu na Korićanskim stijenama, izjavio je ovaj svjedok.

Po Pantićevom kazivanju, njegov tadašnji zamjenik Marinko Kovačević tražio je od Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka da otkrije i uhapsi počinioce.

“Nakon mjesec dana od tog događaja dobili smo krivičnu prijavu protiv nepoznatih izvršilaca. Cijeli spis je nakon toga vraćen CSB-u Banja Luka jer se istraga ne može voditi protiv nepoznatih počinilaca”, rekao je svjedok Pantić.

Marinko Kovačević, drugi svjedok Čivčićeve odbrane na ovom ročištu, ispričao je da su civili, čijem je uzimanju izjave u policijskoj stanici u Banjoj Luci prisustvovao, bili “iscrpljeni, preplašeni i neuhranjeni”.

Za učešće u ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, prethodno izdvojenih iz konvoja s više od 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. iz Prijedora išao prema Travniku, Državno tužilaštvo tereti, uz Čivčića, Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Suđenje će biti nastavljeno 8. augusta.

 

Fena/Informer.ba