BiH Vijesti

Nebojša Radmanović danas razgovarao sa ambasadorom Republije Srbije u BiH

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Ninoslava Stojadinovića.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Srbiji, bilateralnim odnosima dviju zemalja, regionalnoj saradnji i evropskim integracijama. Dvojica sagovornika zajednički su ocijenila pozitivnim nedavno održane lokalne izbore i izrazila očekivanje za brzu implementaciju izbornih rezultata da bi nove lokalne vlasti započele rad u svakodnevnom interesu građana.

Oni su pozdravili sporazumijevanje političkih stranaka na političkoj sceni BiH, koje bi moglo dovesti do stabilizacije političkih prilika i deblokade rada institucija na različitim nivoima vlasti, prije svega u FBiH i na državnom nivou.
Na sastanku je ponovljeno da BiH i Srbija čvrsto ostaju na evropskom putu integracija, bez obzira na teškoće i probleme koje svaka od zemalja ima na tom putu.

Ambasador Stojadinović informirao je Radmanovića o najnovijim političkim koracima nove vlasti u Srbiji na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu.

Radmanović je informirao ambasadora Stojadinovića o mogućim pravcima ubrzanja evropskih obaveza BiH, preuzetih iz Mape puta, dogovorene u Briselu, u dijalogu lidera BiH i EU na visokom nivou, odmah nakon razrješenja pitanja paralamentarne većine na nivou BiH.

Tome doprinosi i posljednja posjeta državne sekretarke SAD-a i visoke predstavnice EU za vanjsku politiku BiH.

Dvojica sagovornika izrazila su obostranu želju za jačanjem regionalne saradnje zemalja s prostora zapadnog Balkana, a prije svega dobrosusjedskih odnosa zemalja tzv. Dejtonskog trougla, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Fena/Informer.ba