BiH Udarno Vijesti

Neizvjestan doček Međunarodne nove godine na otvorenom širom BiH

Organizovanje dočeka Međunarodne nove godine na otvorenom, na trgovima širom BiH, još je neizvjesno, iako je do novogodišnje noći ostalo nešto više od mjesec dana.

Naime, u većini lokalnih zajednica s kojima smo uspjeli kontaktirati kazali su nam da takve odluke još nisu donijeli, ali se u tome svemu nameće problem finansiranja, što bi moglo uzrokovati da dočeka na otvorenom ne bude u mnogo opština i gradova. Pored toga, u onim opštinama i gradovima gdje će i biti organizovanog dočeka kažu da će biti izdvojeno mnogo manje novca zbog krize, pa će većinom za muzičku zabavu biti zadužene domaće snage, a ne zvijezde estrade iz regiona.

Milorad Petrić, direktor Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci, kazao je da će doček na otvorenom u gradu na Vrbasu biti organizovan, ali da će svi detalji biti poznati nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke. On je istakao da će težiti da se ovogodišnji doček organizuje na malo drugačiji način, ali da će se sve znati za nekoliko dana. Kako su nam kazali u Službi za odnose s javnošću grada Prijedora, u ovoj lokalnoj zajednici planiraju organizovan doček Međunarodne nove godine na otvorenom, ali će on biti znatno jeftiniji nego ranijih godina.

Koncentrisaćemo se na domaće snage, što se tiče izvođača, zbog mjera štednje i krize. U svakom slučaju, dočeka će biti, uz prigodan program“, rekli su u gradu Prijedoru i dodali da će biti organizovan i doček Dječje nove godine.

Sa druge strane, u opštini Tuzla kazali su nam da još nisu odlučili da li će organizovati doček Međunarodne nove godine na otvorenom, ali su napomenuli da su do sada praktikovali organizovan doček Dječje nove godine tokom dana. Isto tako, još nije poznato da li će javni doček Nove godine biti organizovan u Sarajevu. Naime, u najvećem gradu u BiH kažu da Gradska uprava još nema odluku o tome, te da su u fazi razmatranja, a da bi odluka trebalo da bude donesena do kraja ove ili tokom naredne sedmice.

U Kulturnom centru u Bihaću takođe su kazali da je doček na otvorenom još neizvjestan, ali su istakli da će novom opštinskom načelniku sugerisati da ga bude.

Prethodnih godina je u kontinuitetu organizovan doček, ali za ovu godinu ne znamo. Kriza je velika, pa bi ona mogla uzrokovati da ga ne bude, ali još ništa sa sigurnošću ne znamo“, rekli su u Kulturnom centru u Bihaću. Organizovanog novogodišnjeg slavlja neće biti ni na trgu u Bijeljini, jer za to nedostaje sredstava zbog krize i mjera štednje.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, rekao je da su prethodnih godina imali odvojenih 100.000 KM za tu namjenu, ali da tih sredstava nema upravo zbog manjeg priliva sredstava i mjera štednje. On je istakao da grad Bijeljina neće ništa organizovati, ali da će svakako dozvoliti omladini, ukoliko želi, da zbog tradicije organizuje neko okupljanje.

Nezavisne/Informer.ba