Ekonomija Vijesti

Nektar kupio slovenački Fruktal

Srbijanski lider u proizvodnji sokova “Nektar” potpisao je ugovor o kupovini slovenačkog “Fruktala”, a iznos transakcije je oko 50 miliona eura, piše Press, pozivajući se na pouzdane izvore u slovenačkim poslovnim krugovima.

Ovo je ujedno i najvrednija srbijanska investicija u Sloveniji.

Kako tvrde izvori, ugovor između “Nektara” i Pivovarne “Union”, koja je kupila “Fruktal” još 2001. godine, potpisan je sinoć oko 19.00 sati u Sloveniji.

Poslije toga, navodi isti izvor, uslijediće razne procedure koje će trajati nekoliko mjeseci, kako bi “Nektar” i zvanično postao vlasnik “Fruktala”.

“Za sada se spekuliše da je “Nektar” odrešio kesu za oko 50 miliona eura”, dodaje ovaj izvor iz Slovenije.

U Sloveniji je, prema izvorima lista, “Nektar” viđen kao najpoželjniji kupac, koji će “Fruktal” razvijati u dobrom pravcu.

To je ujedno i logična kupovina, s obzirom na to da bi srpska kompanija, koja je lider u kategoriji sokova u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, samo proširila uticaj i na ovdašnje tržište – smatraju u poslovnim krugovima u Sloveniji.

Za “Fruktal” su, prema ranijim navodima slovenačkih medija, interesovanje između ostalih pokazali i njemački “Eckes-Granini”, austrijski “Pago” i “Rauh”, češka “Kofola” i “Ljubljanske mlekarne”, kao i opština Ajdovščina, koja je pokušavala da izdejstvuje da fabrika ostane u slovenačkom vlasništvu.

U “Nektaru” se nije mogao dobiti komentar u vezi sa saznanjima beogradskog lista.

Na srpskom tržištu “Nektar” je već godinama lider po prodaji i poznat je po svom marketinškom sloganu “Nije svejedno”.

Riječ je o kompaniji u vlasništvu porodice Radun, osnovanoj 1998. godine.

Pet godina kasnije, “Nektar” je pod svoju kapu stavio i pogon koncentrata i kaša “Delišes” iz Vladičinog Hana, a već 2005. godine postaje domaći lider u industriji sokova.

Prije tri godine “Nektar” je kupio i “Hebu” iz Bujanovca.

Srna/Informer.ba