BiH Udarno Vijesti

Nelegalni objekti “cvjetaju” u Sarajevu, Međugorju i Mostaru

Veliki broj ugostiteljskih objekata, mahom u Međugorju, Sarajevu i Mostaru, nije registrovan i posluje nelegalno, što državu košta milione KM, a za ovo su odgovorni inspekcijski i organi vlasti.

Istakli su ovo poslodavci, sindikat, ali i inspektori, nakon dvomjesečne akcije suzbijanja rada na crno, o kojoj je informaciju usvojila Vlada FBiH na posljednjoj sjednici u četvrtak. Utvrđeno je i da se sve veći broj ugostitelja registruje kao udruženje građana kako bi izbjegao plaćanje propisanih obaveza prema državi.

“Tu su malo zakazli inspekcijski i drugi organi. Izdaju privremena rješenja za rad koja isteknu, a te objekte ne kontrolišu naknadno. Organi vlasti treba da rješavaju problem neregistrovanih firmi i rada u nelegalnim objektima tako da oni budu legalizovani. Treba mijenjati prostorne planove. Zatvaranje objekata je samo privremena mjera s obzirom na to da se dešava da isti objekat zatvorimo nekoliko puta”, rekli su u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Kazali su da je zahvaljujući akciji tokom dva mjeseca njenog trajanja prijavljeno oko 14.500 radnika, a u toku je prijava i za 1.720 radnika koje su zatekli da rade na crno, dok veće efekte inspekcijske kontrole očekuju do kraja godine kroz povećan priliv sredstava za doprinose.

Kroz akciju su inspektori kaznili preduzeća s oko četiri miliona KM zbog kršenja radnog zakonodavstva, uglavnom u trgovini i ugostiteljstvu, neizdavanja fiskalnih računa i neposjedovanja sanitarnih knjižica. Naplatili su i blizu 100.000 KM naknada za šume i puteve, a izdali su 88 mjera zabrane rada.

Poslodavci i sindikat ističu da problem neregistrovanih preduzeća i rada na crno ne mogu riješiti ovakve povremene kontrole.

“Data je informacija da je za devet mjeseci nivo ubiranja prihoda od doprinosa i poreza manji od planiranog, što znači da je akcija suzbijanja rada na crno iznuđena. Nije postavljen informacioni sistem da uposlenici kontrolišu poslodavca, a on je predviđen Zakonom o evidenciji i plaćanju doprinosa. Zakonom o radu je data mogućnost da se radnik prijavi u roku od sedam dana i taj institut se zloupotrebljava. To se sve mora promijeniti“, kazao je Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Istakao je da su blage kazne za kršenje zakona, te da inspekcije moraju početi objavljivati ko su ti koji rade nelegalno i sankcionisati ih.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, naglasila je da pri inspekcijama mora postojati poseban odjel za rad na crno koji stalno mora vršiti kontrole jer poslodavci u najavljenim inspekcijskim akcijama kakva je bila posljednja sakriju radnike.

“Sve će više biti i neregistrovanih firmi zbog fiskalizacije. Kada firma nije registrovana, nije ni radnik, i onda poslodavac može da radi šta hoće. Takve poslodavce treba sanckionisati, zatvoriti mu i privatni račun. Nije dovoljno samo zatvoriti objekat”, dodala je Beširovićeva.

U federalnoj inspekciji tvrde da stalno rade kontrolu rada na crno, ali da intenzivniji rad, poput posljednje akcije, zahtijeva veća sredstva.

 

Nezavisne/Informer.ba