BiH Udarno Vijesti

Nema aktiviranja viza za BiH

Suspenziona klauzula, kojom EU predviđa privremenu suspenziju bezviznog režima za države zapadnog Balkana, ne bi trebalo da bude aktivirana za Bosnu i Hercegovinu ukoliko u naredna tri mjeseca ne bude povećan broj tražilaca azila iz naše zemlje u države EU.

Ovo je za Nezavisne juče potvrdio Bakir Dautbašić, šef bh. monitoring tima za praćenje bezviznog režima, a uoči današnjeg značajnog sastanka u Briselu svih monitoring timova država zapadnog Balkana.

U slučaju drugačijeg scenarija koji, prema Dautbašićevom mišljenju, ipak ne bi trebalo da se dogodi, BiH će biti u ozbiljnim problemima.

To je zasad samo hipotetičko pitanje. U ponedjeljak (danas, op.a.) je sastanak koji organizuje Evropska komisija i vidjećemo šta će biti. Mi ćemo prezentovati naš akcioni plan i ono šta namjeravamo dalje raditi”, ističe Dautbašić, najavljujući niz novih akcija bh. institucija i tijela koji prate proces vizne liberalizacije.

S tim u vezi on navodi skori sastanak s Ambasadom Njemačke u BiH, koja kao najutjecajnija članica EU može biti odlučujuća prevaga u odluci Brisela da aktivira suspenzionu klauzulu za pojedine države regije.

“Tačno je da imamo porast broja tražilaca azila u Njemačkoj, i to nije tajna. Tokom septembra i oktobra taj broj se povećao za 250 azilanata, međutim BiH nije problem, već su to Srbija i Makedonija“, naglašava Dautbašić.

Diplomatski izvor iz Brisela juče nam je potvrdio da je riječ uglavnom o građanima BiH romske nacionalnosti, za koje se organiziraju azilantske ture, pretežno iz regije Sapne. Međutim, upravo zbog ove činjenice BiH je u prilično delikatnoj situaciji, budući da EU sada povlači pitanje socijalne inkluzije Roma, zbog čega vlasti naše zemlje trpe sve veće pritiske.

Međutim, Dautbašić uvjerava da EU zna i cijeni to što bh. vlasti čine sve što je u njihovoj moći.

Zbog ovih pitanja bili smo u Švicarskoj prošle sedmice, konstantno smo u bilateralnim kontaktima sa švedskim vlastima, a evo sad ćemo imati i jači angažman s Nijemcima. Otići ćemo u Njemačku i ponuditi svaki vid pomoći njihovoj vladi. Ali nažalost mi, osim ovoga što radimo i konstantnih verbalnih apela, na drugi način ne možemo zaustaviti narod“, ocjenjuje Dautbašić.

Gledano s aspekta brojki i statistike, Bosna i Hercegovina doista predstavlja tek manji dio ukupnog problema koji za EU dolazi sa zapadnog Balkana. Naime, prema zvaničnim statistikama, od ukupnog broja tražilaca azila od uvođenja bezviznog režima za države regije, BiH učestvuje sa svega 10 posto ilegalnih migranata.

Nezavisne/Informer.ba