Svijet Udarno Vijesti

Nema dogovora oko američkog duga

Američki Kongres i dalje u utorak nije mogao postići dogovor oko povećanja dopuštenog zaduženja države bez kojeg Sjedinjene Države neće imati sredstva za ispunjavanje svojih finansijskih obaveza.

SAD neće moći otplaćivati svoje obaveze i kredite ako se republikanci i demokrati ne dogovore oko povećanja dopuštenog zaduženja države. Međutim, dvije strane imaju vrlo različite planove za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga.

Malo manje od sedmicu dana prije 2. augusta, krajnjeg roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 hiljada milijardi dolara, čelnici republikanca i demokrata međusobno se okrivljuju. I jedni i drugi brane vlastite prijedloge smanjenja proračunskog deficita i ne pokazuju spremnost za kompromis.

Bijela kuća u utorak je zaprijetila predsjedničkim vetom na plan republikanaca o smanjenju duga. ‘Administracija predsjednika Baracka Obame čvrsto se protivi prihvaćanju plana koji je predstavio predsjednik Predstavničkog doma republikanac John Boehner i ako taj zakon dođe u Bijelu kuću, savjetnici predsjednika preporučit će mu da stavi veto‘, objasnila je Bijela kuća u saopćenju, prenijela je Hina.

Nešto ranije, na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare, glasnogovornik predsjednika Obame Jay Carney kazao je da veto neće biti potreban. Također je dodao da Bijela kuća i dalje vjeruje da će se u Kongresu postići dogovor oko podizanja zakonskog limita zaduženosti zemlje prije roka 2. augusta, ali je upozorio da ‘vrijeme leti‘.

 

Fena/Informer.ba