BiH Vijesti

Nema dogovora sa Vladom, nastavlja se štrajk policije u ZDK-a

Štrajk policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) biće nastavljen, jer ni na današnjem sastanku sa predstavnicima Vlade Kantona nije postignut dogovor.

“Policija u pet kantona Federacije je u štrajku. Ono što mi očekujemo i na čemu insistiramo jednako je zahtjevima naših kolega širom Federacije. Policija Kantona i dalje je u štrajku”, izjavio je predsjednik Sindikata policije ZDK Elvedin Mioč.

Novi štrajk policije ZDK počeo je 15. septembra, sa osnovnim zahtjevom da se donese zakon o plaćama policijskih službenika i izjednače plaće policije na cijelom prostoru Federacije BiH, prenosi Onasa.

Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, razmatrala i pitanje štrajka policijskih službenika, nakon čega je nekoliko članova Vlade, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Rifata Delića, održalo sastanak sa predstavnicima Sindikata policije.

“Vlada je razmatrala pitanja plaća i štrajka policijskih službenika, ali nije donijela konačan stav”,  izjavio je Delić nakon sastanka

Dodao je da postoji zajednički prijedlog ‘takoreći korigovanih koecifijenata’, ali da se o tome još zvanično ne može razgovarati.

Za sutra je najavio sastanak članova Vlade sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika, uključujući i Sindikat policije, nakon čega bi javnost trebala saznati više o stavovima i jednih i drugih.

 

Informer.ba