Region Udarno Vijesti

Nema ključnog dokaza protiv Paravinje

Istražni sudija Igor Ninić završio je istražni postupak koji se pred Županijskim sudom u Šibeniku vodi protiv Dragana Paravinje (43), osumnjičenog za ubistvo maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, te za dva slučaja pokušaja silovanja, javljaju hrvatski mediji, uz napomenu da nema ključnog dokaza za suđenje.

Mediji navode da su vještačena dva tahografa iz kamiona koji je na dan nestanka Bilićeve vozio Paravinja, ali ne i onaj koji je bio instaliran u trenucima kada je djevojka nestala, jer ga policija još nije pronašla.

Kao najvažniji dokazi u ovom slučaju navode se tragovi krvi, sline i nekoliko vlasi kose koji su pronađeni u kamionu i za koje je DNK analiza potvrdila da su pripadali Bilićevoj, a Državno tužilaštvo dobilo je i zapisnike sa saslušanja dvadesetak lica, te nalaz vještačenja kočionog sistema kamiona.

Nakon što pregleda cijeli istražni spis, Državno tužilaštvo može donijeti odluku o proširenju istrage, a može, što je realnije očekivati, odmah donijeti odluku o podizanju optužnice za počinjenje krivičnih djela ubistva i pokušaja silovanja.

Jedno krivično djelo pokušaja silovanja odnosi se na Bilićevu, a drugo na dvadesetpetogodišnju djevojku sa šireg splitskog područja.

Antonija Bilić (17) nestala je 7. juna dok je stopirala kod mosta na Čikoli i još nije pronađena.

Paravinja je u BiH osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog pokušaja silovanja. U Hrvatsku je privremeno izručen zbog ispitivanja u vezi sa nestankom Bilićeve, a i Srbija ga traži zbog silovanja i pokušaja silovanja.

 

Srna/Informer.ba