Ekonomija Udarno Vijesti

Nema letova, nema para radnici “Aerodroma Banjaluka” u generalnom štrajku

Radnici “Aerodroma Banjaluka” stupiće sutra u generalni štrajk, jer im uprava preduzeća nije mogla obećati da će im plate biti isplaćivane u punom iznosu, odnosno uvećane za 30 posto.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Rodoljub Kajkut rekao je Srni da radnici “Aerodroma Banjaluka”, osim isplate pune plate, traže smjenu aktuelnog rukovodstva preduzeća, kao i izrada pojedinačnog kolektivnog ugovora i poboljšanje uslova rada.

On je podsjetio da radnici, na osnovu sporazuma iz 2008. godine sa tadašnjim direktorom preduzeća, primaju 70 posto plate.

Tražili smo korekciju toga sporazuma, znamo da nema sredstava, obratili smo se Vladi i dobili dodatna sredstva za isplaćivanje punih plata, međutim uprava preduzeća to nije ispoštovala, zbog čega tražimo njenu smjenu“, rekao je Kajkut.

On kaže da na nekoliko sastanaka sa upravom ništa nije dogovoreno i najavio da će radnici sutra u 8.00 časova stupiti u generalni štrajk.

“Imali smo ponude od uprave, ali Sindikalna organizacija ostala je pri stavu da se ide u štrajk, zbog nepoštovanja sporazuma, koji je potpisan s radnicima“, rekao je Kajkut.

Vršilac dužnosti direktora “Aerodromi RS” Marinko Bašić rekao je Srni da je uprava preduzeća pokušala da dođe do mirnog rješenja problema sa radnicima, te da se u to uključilo i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske.

“Radnici traže da im, prema sporazumu iz 2008. godine koji je potpisao tadašnji direktor `Aerodroma`, plata bude uvećana za 30 odsto od 2009. godine. Do dan danas plate nisu uvećane, jer preduzeće nije u mogućnosti da to ispoštuje zbog slabog poslovanja”, rekao je Bašić.

On je naglasio da zahtjevi radnika da im plate za ovu godinu budu uvećane nisu realni i dodao da je to nemoguće postići zbog slabih prihoda koje preduzeće ostvaruje.

Bašića kaže da je Vlada Republike Srpske prošle godine preduzeću uplatila 900.000 KM, te da je isti iznos predviđen i za ovu godinu.

Ne postoje nikakva dugovanja preduzeća po osnovu plata prema radnicima u ovom momentu“, rekao je Bašić i dodao da preduzeće “Aerodrom Banjaluka” zapošljava 59 radnika, čija prosječna plata sa toplim obrokom iznosi 840 KM.

Trenutno se redovan aviosaobraćaj odvija četiri puta sedmično prema Cirihu koji realizuje “BH airlines”

Radnici preduzeća “Aerodroma Banjaluka” stupili su u julu prošle godine u štrajk upozorenja i zahtijevali povećanje plata, isplatu zaostalih regresa i smjenu kompletnog rukovodstva.

 

Srna/Informer.ba