BiH Vijesti

Nema problema oko preuzimanja predmeta smijenjenog Barašina

Imenovanjem vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Jadranke Lokmić-Misirače, Tužilaštvo BiH najnormalnije nastavlja sa radom do donošenja konačne odluke u slučaju suspendovanog glavnog tužioca Milorada Barašina, izjavio je Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

Suspendovani glavni tužilac Barašin nije vodio istragu u predmetu `Dobrovoljačka`, a poslove koje je obavljao preuzeće imenovani vršilac dužnosti“, rekao je Grubešić.

On je napomenuo da Barašin u posljednje vrijeme, dok je bio na funkciji glavnog tužioca, “nije dužio veće predmete“.

Šef tima MUP-a Republike Srpske  za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločin Simo Tuševljak smatra da iza odluke o suspenziji Barašina stoji bošnjačka politička elita, kojoj je smetalo insistiranje glavnog tužioca na raščišćavanju zločina nad Srbima, a prije svega zalaganje da se istraga o ubistvu vojnika JNA u Doborovoljačkoj ulici završi do 30. juna.

Disciplinski postupak protiv Barašina pokrenut je zbog nedavno objavljenih snimaka na RTV Federacije BiH  na kojem su prikazani njegovi susreti sa Slobodanom Tešićem i Draganom Kapetinom, koji se dovode u vezu sa lancem krijumčarenja oružja iz BiH, a koji, prema tužbi, ugrožavaju kredibilitet pravosuđa.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta  donijela je odluku da se Barašin od 1. jula privremeno udalji sa funkcije koju obavlja, do okončanja postupka, što je potvrdila i Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a 8. jula.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna i protiv nje se može podnijeti tužba Sudu BiH.

 

Srna/Informer.ba