BiH Politika Udarno Vijesti

Nema smanjenja plata u zajedničkim institucijama

Iako se očekivalo da će Vijeće ministara BiH juče na telefonskoj sjednici izglasati Nacrt budžeta institucija BiH za 2013. godinu, to se nije dogodilo.

Kako smo saznali, prema sadašnjim rješenjima u budžetu, smanjenja plata zaposlenima u zajedničkim institucijama neće biti, jer su, kako nam je rečeno, one već smanjene za 4,5 posto u proteklom periodu, uz koje je još bilo smanjenja troškova na osnovu dnevnica i toplog obroka.

Ukupno su ostvarene uštede od 35 miliona maraka, i prema sadašnjim rješenjima koja su otišla ka Savjetu ministara BiH, novih rezova u primanjima neće biti”, rekao nam je sagovornik.

Tako će, primjera radi, stručni saradnik u institucijama BiH i dalje imati platu 1.140 KM, viši stručni saradnik 1.260 KM, stručni savjetnik 1.440 KM, šef odsjeka 1.685 KM, pomoćnik ministra 2.140 KM, sekretar 2.280 maraka.

Zvonimir Kutleša, sekretar Vijeća ministara BiH, potvrdio nam je jučer da je došlo do određenih izmjena u Nacrtu budžeta zajedničkih institucija za 2013. godinu u odnosu na prvobitno rješenje koje je već bilo na Savjetu ministara, ali nije mogao dati informaciju kada će biti glasanje i hoće li izmjene biti prihvaćene.

Ministri su dobili određenu informaciju u vezi sa izmjenama u samom tekstu i sad je na predsjedavajućem (Vjekoslavu Bevandi) da to ocijeni. Ja stvarno ne mogu reći ništa više. Uglavnom, glasovanje još nije bilo, a kada će biti, to vam sad ne mogu reći. Unutar budžeta ima nekih izmjena, odnosno prestrukturiranja sredstava“, istakao je Kutleša.

Nije nam mogao reći da li se izmjene eventualno odnose na primanja u zajedničkim institucijama ili samo na materijalne troškove.

To ne znam, ali vi znate da su u institucijama BiH već smanjene plate“, rekao je Kutleša.

S obzirom na to da je vladajuća većina u BiH usvojila globalni fiskalni okvir od 950 miliona maraka do 2015. godine, sagovornik iz Savjeta ministara nam je objasnio da ne postoji mogućnost većih promjena u već određenim stavkama budžeta.

Mislim da bi se moglo desiti da bude usvojeno eventualno neko smanjenje materijalnih troškova. Kao što znate, budžet BiH se odnosi na primanja, materijalne troškove i otplate rata spoljnog duga, tako da je mnogo manji prostor za veće izmjene u odnosu na entitetske budžete, koji imaju puno više nadležnosti i mogućnosti“, rekao je on.

Nezavisne/Informer.ba