BiH Crna hronika Udarno Vijesti

Neonacisti napali grupu Repetitor u Banjaluci?!

Beogradska grupa Repetitor u petak navečer napadnuta je u Banjaluci, saopštili su članovi ovog benda.

Grupa je nastupila u DFK klubu, u okviru DukaFesta, međunarodnog festival studentskog filma.

Saopštenje Repetitora, objavljeno na njihovoj Facebook stranici, prenosimo u cijelosti, bez redakcijskih intervencija:

Koncert u Banjaluci, na DUKA festu, se pretvorio u avanturu neprijatnog tipa. Svaka čast dobronamernoj većini, značila nam je njihova podrška, i da je nije bilo ne bi ni nastupili, ali od početka su ljudi koji vode DFK (Demo Fest Klub) pokazali da su idioti, nepotrebno unoseći nepoverenje, tako što je svakih 10ak minuta bekstejdž obilazio čovek koji nije hteo da se predstavi i kaže šta radi tu i zašto nas obilazi. Crn, oniži, mršaviji, u crnom gornjem delu trenerke, farmerkama i patikama, slao je obezbeđenje da nam otvara srolane cigare u potrazi za džointima, i sam je svako malo ulazio i nemo buljio pa izlazio. Kada bi ga pitali šta tu radi odbijao bi da govori.

Nekoliko sekundi pred nastup, bez prethodnog predstavljanja, upoznavanja, ili bilo kakvog uvoda isti lik je počeo da preti da ni slučajno rakija ne sme da se iznosi iz bekstejdža. Kako je odbio da se predstavi i kaže ko je, i zapretio šamarima kad smo negodovali, mi smo rakiju izneli na binu. Šta se posle dogodilo videli su svi prisutni, lik iz obezbeđenja je, verovatno po naređenju izašao na binu i oduzeo nam rakiju (!). To je prvi put od kada sviramo da je problem u punom klubu što bend ima svoje piće, koje smo, usput rečeno, dobili od Banjalučana. Piće nam nije vraćeno ni na naše insistiranje posle koncerta.

No dobro sve bi to bilo zaboravljeno i pripisano jednom idiotu, da se tokom koncerta nisu pojavili ćelavci koji salutraju Hitleru a misle da su patriote. Njima se nije svidela naša reakcija na salutiranje pa su nas čekali da izađemo posle koncerta, ispred ulaza. Tu je opet crni idiot iz DFK pokazao veličinu, teravši nas iz kluba što pre. On i obezbeđenje su nas ispratili na glavni ulaz, gde su nas predali ćelavcima. Ovi su nas fino dočekali, na nemi očigled svedoka, ohrabreni što su u većini, jer je u našem sastavu, pored nas troje bilo samo nekoliko žena. Iskoristili su tih par sekundi dok ih je bilo više da zadaju par udaraca, i povukli se, po običaju, kad su se snage izjednačile.

Puno smo kilometara i gradova prošli, i u Banja-Luci svirali tri puta, ali ovakav tretman nismo nikada dobili. Kasnije su nam Banjalučani pričali da je DFK klub sa novom upravom, da ta uprava ne zna svoj posao, da je to klub koji treba izbegavati, jer ovo nije prvi put… Ali da zbog litre nekog pića čitava organizacija kluba svesno radi protiv bezbednosti benda je najblaže rečeno neprihvatljivo.”

Saopštenje DFK

Povodom neprijatne situacije koja je zadesila grupu Repetitor želimo da se, prije svega, izvinimo zbog priređenih neugodnosti te da još jednom istaknemo da nam se slična situacija u, uskoro tri godine, poslovanja kluba, sa nekim od bendova, još nije desila, o čemu svjedoče i brojne pohvale upućene od velikih i malo manje velikih regionalnih bendova. Želimo da istaknemo da politika kluba podrazumjeva da je zabranjeno unošenje narkotika u prostor kluba te da su pomenute kontrole vršene na osnovu te zabrane i bez želje za neugodnostima. Kada je u pitanju obezbjeđivanje pojedinaca van kluba, naše obezbjeđenje nema ovlaštenja da se upliće u konflikte koji se dešavaju van prostora kluba, te je to čak i zakonski zabranjeno, te nismo upoznati sa situacijom u kojoj su se članovi benda našli po izlasku iz DFK.

Još jednom ističemo da nam je izuzetno žao što je do ovakve situacije došlo, te da na ponašanje pojedinaca, čak i kad je u pitanju pripadnik obezbjeđenja kluba, ne možemo u datom trenutku uticati. Svakako ćemo se potruditi da u narednom periodu uložimo napore da se ovakva situacija više ne ponovi. Isti pripadnici obezbjeđenja su radili i u okviru druge večeri Duka festa kada su nastupili bendovi ZAA i Grasshoppersi kada je atmosfera bila više nego odlična sa još većim brojem posjetilaca.

Nezavisne/Informer.ba