Crna hronika Udarno Vijesti

Nerazdvojni prijatelji odšetali u svoju smrt

Tužan dan u Stijeni kod Cazina. Nakon ikindije-namaza klanjane su dženaze dvojici nerazdvojnih prijatelja, 65-godišnjem Hasanu Hamuliću i Senadu Draganoviću (47).

Njih dvojica su prekjučer pronađeni mrtvi u borovom šumarku iznad njihovih kuća, nakon što su u petak popodne odšetali uzbrdicom prema lovačkoj kući. Bila je to šetnja u smrt. Policija i tužilaštvo još nisu dali definitivne odgovore šta se dogodilo. Prema nekim informacijama, postoji mogućnost da su stradali usljed iznenadnog pada temperature.

Košulja preko glave

Stijenjani su u šoku, a brojna rodbina nastradalih teško se miri s istinom o tragediji dvojice dobrih prijatelja. Činjenica da su pronađeni 200 metara udaljeni jedan od drugoga potkrepljuje različite priče o uzrocima njihove smrti.

Senad je pronađen kako leži potrbuške, razbijene glave, a Hasan je bio bliže lovačkoj kući, košulje prevučene preko glave “- priča nam sestra Zulejha dok tješi 86-godišnju majku Safiju.

Hasan joj je bio najstarije od šestero djece.

Ode i nesta ga, sine moj” – kaže tiho starica.

Hasanov sin Enes došao je iz Ljubljane preko vikenda. Kiša na gradilištu donijela je pauzu. U Stijenu je stigao da ukopa oca.

Krivo mi bilo, ni plaću nismo dobili, ali, krenem kući i… eto. Da je prirodna smrt, teško bi mi bilo, ovako, još gore, potreslo me” – priča on.

Enesova tetka Semka, Hasanova sestra, dodaje da je Hasan bio miran čovjek, volio druženja, volio i popiti, ali je važio za dobroćudnog i kavgi nesklonog čovjeka.

Iza Hasana su ostali supruga i troje djece, uz Enesa, Elvir i Elvira. Ukopan je na mezarju Hamulići iznad Horljave.

Hladna kiša

Hladna jesenja kiša u kabur na mezarju Prahline uz molitve lokalnih imama ispratila je Senada Draganovića. Majka Šuhreta, supruga Evelina, braća Mumin, Safet i najmlađi Izudin, koji je brata pronašao, odmahuju glavama.

Ništa nije slutilo na nesreću. Senad je, kao i toliko puta do sada, s Hasanom odlučio otići do lovačke kuće. Doduše, ponijeli su alkohol, ali ni to nije bilo neobično u njihovom slučaju.

Senadova supruga podigla je uzbunu kada se Senad nije pojavio, a noć je bila pala i propadavao je snijeg. Ubrzo je krenula potraga za njima, a u subotu u ranim jutarnjim satima Senad Draganović i Hasan Hamulić pronađeni su mrtvi kako leže na seoskom putu.

Nerazdvojni do smrti

Draganović je zaradio vojnu penziju ratujući za hrvatsku vojsku. Kao vojno lice, radio je u Otočcu, vratio se kući u Stijenu i oženio. S Evelinom nije imao djece. Hasan Hamulić je radio u Kranju, a 1992. godine rat u BiH spriječio ga je da nastavi rad. Penziju je dočekao  kod kuće. Njih dvojica su se viđali svaki dan i zajedno dočekali smrt, piše Avaz.

Bez tragova nasilja

Kantonalna tužiteljica Ilza Seferović kaže da je urađena obdukcija tijela, ali još nije dat zvaničan nalaz o uzrocima smrti. Čeka se na vještačenje alkohola u krvi, nakon čega će se Tužilaštvo USK moći izjasniti u pogledu uzroka smrti. Vanjski pregled tijela pokazao je da na njima nije bilo tragova nasilja.

 

Informer.ba