Intervju Vijesti

Nermin Nikšić: Osigurali smo fiskalnu stabilnost budžeta FBiH

Federacija BiH kao i sama BiH nikada se, čini se, nije nalazila u težoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji. Vlada FBiH naslijedila je niz problema od kojih neki nisu riješeni već najmanje 10 godina. O aktualnoj situaciji kao i koracima koji sadašnji saziv Vlade FBiH poduzima radi rješavanja za građane bitnih problema razgovarali smo s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem.

FENA: Vlada FBiH naslijedila je niz gorućih problema (borci, invalidnine, neuređeno zdravstvo i obrazovanje…). Koliko ste zadovoljni  rezultatima rada Vaše Vlade u rješavanju ovih pitanja?

NIKŠIĆ: Na samom početku našeg rada jasno smo rekli da ćemo stvari nazivati pravim imenom i da ništa nećemo ni frizirati ni uljepšavati, kao ni da nećemo nijedan problem gurati pod tepih.

Stvari želimo prikazati realno i na takvim osnovama tražiti rješenje i trudimo se da tako radimo.

Kada je riječ o dosadašnjem radu, mogu istaći da smo ispoštovali obećanje da ćemo s uštedama krenuti od sebe i Vlada i ministri su se prilično racionalno ponašali.

Uspjeli smo osigurati fiskalnu stabilnost budžeta, i to u situaciji kada nema sredstava MMF-a, svi su budžetski korisnici uredno servisirani, osigurana su sredstva kojima namirujemo obaveze prema neratnim invalidima, dugove prema RVI i demobiliziranim borcima, porodicama poginulih, uspjeli smo osigurati redovnu isplatu penzija i povećati ih za pet posto.

Rješavajući otvorena pitanja u privredi držimo stvari pod kontrolom koliko možemo, uspjeli smo subvencijama spriječiti udar na socijalno najugroženije kategorije kod povećanja cijene struje…

To se sve ubraja u rezultate rada Vlade, a koji još ne zadovoljavaju ni Vladu ni ljude koji rade u Vladi, pa ni mene. Bukvalno, Vlada se svakodnevno suočava s nagomilanim problemima i gasi požare rješavajući životne probleme građana zbog čega se jako često kasni sa strateškim pitanjima.

To je očito naša sudbina. Ne mogu se oteti utisku kako nas ljudi prepoznaju kao Vladu koja se ne plaši uhvatiti ukoštac s problemima, pa nam često ispostavljaju probleme za koje uopšte nismo nadležni.

Naš osnovni cilj su investicije, zadržavanje svakog radnog mjesta i otvaranje novih, te kreiranje reda i sistema odgovornosti u svim društvenim sferama, jer samo tako možemo ići naprijed.

FENA:  FBiH, čini se, nikada nije bila u težoj ekonomskoj situaciji. Koji su to razvojni projekti na kojima Vlada FBiH radi?

NIKŠIĆ: Ekonomska situacija u BiH je teška i od toga ne treba bježati. Rezultat je to loše politike koja se godinama vodila na način kupovanja lažnog socijalnog mira, što sada dolazi na naplatu.

Mnogi su živjeli na račun budžeta i različitih naknada, na koje često nisu polagali bilo kakvo pravo i za koje nisu postojali realni izvori finansiranja. Sve to, uz utjecaj globalne krize koja nas nije zaobišla, doveo je do stanja kakvog trenutno imamo u FBiH.

Vlada FBiH čini sve kako bi kroz reforme i osiguranje sredstava za javne radove, potaknula ekonomski oporavak i zapošljavanje. Moram reći kako smo u proteklih osam mjeseci samo kroz provođenje regulatorne reforme i ukidanje brojnih administrativnih barijera uštedjeli privredi oko 100 miliona maraka na godišnjem nivou, što je kao značajan uspjeh ocijenjeno i od Svjetske banke.

Nedavno potpisivanje memoranduma o razumijevanju s kompanijom “Sheel” poslalo je poruku da i najveće svjetske kompanije vide svoj interes da investiraju u FBiH te da ovo tržište nudi brojne mogućnosti.

Namjera nam je i putem Razvojne banke FBiH osigurati što je povoljnije moguće kredite malim i srednjim preduzećima te poljoprivrednicima koji su do sada često bili zanemareni i zapostavljeni. Zašto ne istaći da smo značajan trud uložili u rješavanje problema u namjenskoj industriji i da su već primjetni pozitivni pomaci. Za devet mjeseci ove godine povećana je proizvodnja u namjenskoj industriji za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine. Veliku šansu vidimo i u energetskom sektoru koji, međutim, moramo zakonski urediti da bismo mogli krenuti u ozbiljnije razgovore i pregovore s potencijalnim investitorima i to se radi kroz pripremu niza zakona, od kojih su neki već u parlamentarnoj proceduri.

FENA: Slaba tačka FBiH, ali i BiH uopće je infrastruktura (autoputevi i brze ceste). Šta Vlada FBiH radi  u vezi s ovim pitanjem?

NIKŠIĆ:  Radimo dosta toga. Vlada FBiH odlučna je da u naredne tri godine izgradi više kilometara autoceste nego što je urađeno u proteklih 15 godina. Za tu svrhu želimo kreirati ambijent i omogućiti JP “Autoceste FBiH” da uz našu podršku investira milijardu maraka u autoceste.

To nije sve. Pripremamo set zakonskih rješenja koja će nam omogućiti pojednostavljivanje procedure za dodatne investicije u izgradnji autoceste.

Nemojte mi zamjeriti što neću dalje elaborirati, jer se ne želim zalijetati i davati preuranjena obećanja, ali vjerujte da se radi o ozbiljnim investitorima. Svakako da će Parlament FBiH, ali i javnost o tome biti na vrijeme informirani. Do tada ćemo raditi bez puno pompe na otklanjanju administrativnih prepreka.

FENA: Vaše mišljenje o formiranju državne vlasti i sve češćim napadima na suverenitet BiH?

NIKŠIĆ: Kada je u pitanju formiranje državne vlasti mislim da je teško reći bilo šta novo što do sada nije rečeno. Zaista je vrijeme da se implementiraju izborni rezultati na državnom nivou ili da se stvore zakonske pretpostavke za ponavljanje izbora za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nažalost, danas na političkoj sceni u BiH ima jako puno onih koji sve više otvoreno pokazuju, blago rečeno, netrpeljivost prema BiH i svemu što nosi njeno obilježje, ali im to ne smeta da od te iste BiH i njenog budžeta jako dobro žive.

Na svu sreću mislim da je dosta i nas koji smo spremni braniti suverenitet BiH i stvarati ambijent za daljnje jačanje i razvoj državnih institucija.

FENA: Nova zakonska rješenja u oblasti policijskih snaga izazvala su niz reakcija međunarodne zajednice. Da li je zaista neophodno stavljati “policiju pod politiku” i na taj način ugroziti nezavisnost policije? Koje su beneficije usvajanja ovakvog zakona?

NIKŠIĆ: Polemike i rasprave koje se vode u javnosti u vezi  s ovim zakonom iz dana u dan samo potvrđuju potrebu njegovog usvajanja.

Naime, zakon još nije ni upućen Vladi, a mnogi već kritiziraju njegov sadržaj iako ga nisu vidjeli! O tome govori i Vaše pitanje. Jasno je da mnogi vide opasnost da izgube brojne privilegije kroz uvođenje reda i sistema odgovornosti što je osnovna intencija ovog zakona.

Policiju niko ne želi potčiniti bilo kome, niti je staviti pod bilo čiju kontrolu. To je lažna dilema. Ovdje se radi o tome da trenutno imamo sistem u kojem građani od svojih izabranih predstavnika s pravom očekuju da im osiguraju miran i siguran život, da im osiguraju sigurnost za njih, njihove porodice i imovinu, a ti izabrani predstavnici nemaju nikakav način da odgovore na te zahtjeve!

To je nešto što je suprotno evropskim standardima, jer vlast je dužna osigurati miran i siguran život svih građana, a za to je neophodno uvesti više reda i jasan sistem odgovornosti unutar policijskih struktura.

 

Fena/Informer.ba