BiH Izdvojeno Vijesti

Nermin Nikšić: Plate u javnom sektoru u narednoj godini manje za 4,5 posto

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da su prilikom kreiranja Nacrta Budžeta FBiH za 2012. godinu prvi put ozbiljnije rezani troškovi javne potrošnje.

“Između ostalog troškovi za energiju smanjeni su za 10 posto, za komunikacije i komunalije također za 10 posto, za prevoz goriva za pet posto, za nabavku stalnih sredstava za 10 posto itd. Osnovica za obračunavanje plaće budžetskih korisnika smanjena je za 4,5 posto i sada bi trebala iznositi 315 KM”, dodao je Nikšić na pres-konferenciji.

On je istakao da ušteda od 4,5 posto na plaću neće spasiti Federaciju ali je to uslov za nastavak aranžmana s MMF-om.

“Bolje je da ljudi imaju malo manju ali redovnu plaću nego da zadržimo iste koje bi onda vjerovatno kasnile mjesecima”, smatra Nikšić.

Ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina rekao je da su planirani prihodi za 2012. skoro isti kao i za 2011. ali su povećani rashodi zbog otplate dospjelih dugova.

“Planirani Budžet iznosi milijardu i 928 miliona KM što je povećanje od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu, a razlog za to je izmirivanje obaveza po osnovu dugova. U 2012. moramo vratiti ratu u iznosu od 495 miliona KM, glavnice, i 83 miliona KM kamata”, kazao je Krajina.

Ministar Krajina dodao je da je u Nacrtu zakona o dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode dogovoreno da se pravni subjekti oslobode plaćanja kamate na doprinose.

“Svi koji plate glavnicu za neplaćene doprinose do 30. juna 2012. bit će oslobođeni plaćanja zateznih kamata, a oni koji to urade u drugom dijelu godine će plaćati 50 posto iznosa zateznih kamata”, pojasnio je Krajina.

Upitan da li će biti smanjenja penzija, premijer Nikšić je odgovorio da je Vlada FBiH opredjeljena da penzije zadrži na istom nivou.

 

Fena/Informer.ba