BiH Udarno Vijesti

Nermin Nikšić: Radićemo na donošenju zakona o sprječavanju navijačkih nereda

Vlada Federacije BiH (FBiH) je spremna da, zajedno s Vijećem ministara BiH i drugom entitetskom vladom, radi na donošenju zakona o sprječavanju navijačkih nemira, izjavio je danas u Sarajevu premijer FBiH Nermin Nikšić, komentirajući sinoćnje sukobe navijača sarajevskog Željezničara i splitskog Hajduka.

Međutim,  Vlada nema namjeru sjediti skrštenih ruku i čekati da neredi rezultiraju nekim novim ubistvom mladog čovjeka.

Zbog toga ćemo, nadam se krajem sljedeće sedmice, putem Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade FBiH organizovati sastanak s rukovodstvom Nogometnog saveza BiH, gdje ćemo pokušati utvrdili da li postoje realne šanse da to riješimo na državnom nivou. U protivnom će Vlada FBiH nastojati da barem na teritoriji FBiH uvede red u tom dijelu“, naglasio je premijer Nikšić.

Naveo  je da se boji da se navijačke skupine koriste u određene svrhe.

Bilo bi ‘dobro’ da su to samo navijački neredi i da je to samo pogrešno izražavanje tzv. navijača i ljubavi prema svom klubu. Nažalost, spadam u red onih koji misle da to nije baš tako jednostavan problem. Spadam u red onih koji se sjećaju nekog sličnog scenarija prije dvadesetak godina u bivšoj državi kada su se navijačke skupine koristile u druge svrhe“, kazao je Nikšić.

Kako je poznato, prijateljska utakmica sarajevskog Željezničara i splitskog Hajduka, koja je trebala biti održana jučer, otkazana je nakon sukoba navijača dvaju klubova na stadionu Grbavica.

 

Fena/Informer.ba