Svijet Udarno Vijesti

Nesreća u Švicarskoj: Vozač autobusa imao srčani udar?

Vozač autobusa, koji je udario u zid tunela u Švicarskoj pri čemu su poginula 22 djeteta i šest odraslih osoba, možda je imao srčani udar tokom vožnje, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

Istražioci su odbacili neprilagođenu brzinu kao mogući uzrok nesreće, koja se desila po dobrim vremenskim uslovima i na relativno mirnom dijelu puta. Izraženo je uvjerenje da je uzrok tragedije loše zdravlje vozača ili njegova eventualna greška.

Nesreća, u kojoj je 28 osoba zadobilo teže povrede, desila se neposredno nakon što je grupa od 52 djece i osoblja iz Belgije i Holandije krenula kući nakon odmora u alpskom skijaškom odmarališti Val d`Aniver.

Autobus je ušao sa zapadne strane tunela Sijera na autoputu “A9” oko 9.15 sati i zakačio je ivičnjak sa desne strane put nakon čega je naglo skreno i udario u betonski zid.

List navodi da je većina djece stavila zaštitne pojaseve na sjedištima, ali su istražioci istakli da bi to pri tako snažnom udaru moglo da spriječi katastrofalne posljedice.

Švicarski tužilac Olivije Elsig, koji je zadužen za istragu, rekao je da nema nikakvih indikacija da je udar izazvan pretjeranom brzinom.

U autobusu su bila dva vozača i iz Švajcarske su stigli dan prije polaska i u potpunosti su bili odmorni za vožnju. Obojica su poginula u nesreći.

Elsig je na konferenciji za novinare održanoj u gradu Sion rekao da se ispituje mogućnost da je vozač umro za volanom. “Autobus se nije prebrzo kretao. Razmatraju se tri hipoteze. Prva je tehnički problem, druga zdravlje vozača i treća ljudska greška”, rekao je on dodajući da je ispitan određeni broj svjedoka, među kojima su i drugi vozači, te da je se vrši obdukcija tijela nastradalog vozača.

 

Srna/Informer.ba