Svijet Udarno Vijesti

Netanyahu: Vrijeme za rješenje problema s Iranom ističe

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da vrijeme ističe da se zaustavi iranski nuklearni program i da se više ne može čekati.

Govoreći na proizraelskoj konferenciji u SAD Netanyahu je rekao da ne može dozvoliti da njegov narod “živi u sjenci uništenja”, prenosi BBC.

Izrael strahuje da Iran razvija nuklearno naoružanje i sve su jače spekulacije da je moguć preventivni napad Izraela. Američki predsjednik Barack Obama kaže da još ima vremena za diplomatiju, ali da su sve opcije otvorene.

Teheran insistira da su nuklearni planovi zemlje namijenjeni u mirnodopske svrhe.

Govoreći pred oko 13.000 delegata na Američko-izraelskom odboru za javna pitanja Netanjahu je ponovio da je “Izrael riješen da spriječi Iran u razvoju nuklearnog oružja”.

“Nažalost, iranski nuklearni program nastavlja da se kreće naprijed. Izrael je čekao rezultate diplomatije i sankcija, ali niko od nas više ne može da čeka”, rekao je on.

On je dodao da on kao premijer Izraela nikad neće dozvoliti svom narodu da živi u sjenci uništenja.

Netanyahu je naglasio da su sve opcije otvorene, ali da nastavak nadziranja iranskog nuklearnog programa “više nije opcija”.

“Jevrejska država neće dozvoliti onima koji žele naše uništenje da to i postignu. Mora se zaustaviti nuklearno osposobljeni Iran”, rekao je Netanyahu.

On je istakao da Izrael mora zadržati pravo da se brani i da mora da ostane gospodar svoje sudbine.

Na sastanku sa Netanyahuom u Bijeloj kući Obama je rekao da su odnosi Izraela i SAD “nesalomivi”.

On je dodao da SAD vjeruju da “još ima prozor koji omogućava diplomatsko rješenje” za Iran, ali da će SAD razmotriti sve opcije.

“Znam da i premijer i ja preferiramo diplomatsko rješenje. Svjesni smo troškova bilo kakve vojne akcije”, rekao je Obama, dodajući da će zajednički neprijatelj iskoristiti situaciju ukoliko ne bude jedinstva.

 

Srna/Informer.ba