Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Netanyahu želi što prije napasti Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da neće tolerisati dugo odlaganje pokretanja napada na iranska nuklearna postrojenja.

Netanjahu je izraelskom televizijskom Kanalu 2 rekao da nema štopericu, ali da se ovdje ne radi o danima ili sedmicama, ali ni o godinama.

On je dodao da se mora ukloniti iranska prijetnja nuklearnim oružjem.

Netanyahu se vratio iz SAD gdje je američki predsjednik Barack Obama rekao da još ima vremena za diplomatiju.

Nadam se da će pritisak na Iran uroditi plodom i da ih možemo mirno ubijediti da unište svoj nuklearni program“, rekao je Netanyahu.

On je dodao da razumije stav Obame.

SAD je su velike i daleke, a Izrael je mala država blizu Irana i, naravno, imamo različite kapacitete“, rekao je izraelski premijer.

Prema tome, kaže on, američki sat u vezi sa sprečavanjem naoružavanja Irana nuklearnim oružjem nije isti kao izraelski.

Izraelski sat kuca, očigledno, prema drugačijem ritmu i rasporedu“, rekao je Netanyahu.

Iran insistira da je njihov nuklearni program isključivo za mirovne svrhe, ali Zapad i Izrael strahuju da oni prave atomsko oružje.

Velike svjetske sile sastale su se ove sedmice u Beču i apelovale da Iran počne ozbiljan dijalog o nuklearnom programu zemlje bez preduslova.

Rezultat svih pregovora mora da bude uklanjanje iranske prijetnje nuklearnim oružjem. Irancima se ne smije dozvoliti da pribave nuklearno oružje i ja ne namjeravam da im dopustim da se to dogodi“, rekao je Netanyahu.

 

Srna/Informer.ba