BiH Udarno Vijesti

Neum od odmarališta političke elite postao raj za siromašne!

Nekad je Neum bio turističko odredište političke elite. Danas je to mjesto masovnog turizma i apartmanizacije. Smještaj je ovdje znatno jeftiniji nego u susjednoj Hrvatskoj pa je Neum prije svega postao raj za siromašne.

Kao i svi gradovi na Jadranu i jedini bosanskohercegovački grad na obali, Neum, pokušava dobiti što veći komad turističkog kolača. Situacija u Neumu, zbog specifičnog položaja ovog grada, nešto drugačija nego na ostatku obale. Iako su turističke sezone u drugim gradovima otvorene znatno ranije, službena ljetna sezona u Neumu otvara se tek sredinom jula.

Ove godine sezonu ćemo obilježiti nešto skromnije nego prethodnih godina“ – kaže Živko Matuško, načelnik Neuma.

Bez sadržaja

Živko Matuško Na pitanje koji je konkretan razlog za kašnjenje otvaranja turističke sezone načelnik jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru odgovara: „Nema nikakvih razloga! Za čitavu sezonu pripremili smo kako kulturne tako i sportske događaje“. No, mještani tvrde suprotno. Kažu da kulturnih i sportskih događanja treba mnogo više.

Za mlade nema nikakvih sadržaja. Ne samo za mlade. Nema ni sadržaja za starije, ozbiljnije, srednjovječne… U stvari, nema nikakvog sadržaja“ govori Martina Mihanović, stanovnica Neuma.

Turisti, koje zatičemo u Neumu, govore kako su zadovoljni cijenama i smještajem, ali ne i čistoćom plaža. „To je veliki propust i greška, posebno ukoliko žele privući turiste izvana, koji nisu navikli da na plažama vide smeće“ ističe Adnan Dizdar iz Olova.

Zorana Marić, Zeničanka kaže da su cijene vrlo pristupačne. „Neum je grad koji nije skup. Zadovoljna sam smještajem. Sobe su čiste i imaju lijep pogled.

Strah od EU granice

Iako su u Neumu svjesni da je gospodarska situacija još uvijek teška, očekuju podršku države. “Ipak se radi o jedinom turističkom centru Bosne i Hercegovine koji se nalazi na moru“, kaže predstavnik turističkih radnika Josip Njavro. „Mislim da se može učiniti puno više. Neum je zbog svog položaja specifičan i zbog toga uživamo određenu prednost i uspijevamo se održati na turističkom tržištu,“ kaže Njavro.

Ono što je od izuzetne važnosti za ovaj grad je magistralna cesta od Stoca prema Neumu No ona još uvijek nije završena. „Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju bit ćemo u izuzetno teškoj situaciji. Za dolazak u Neum, morat ćete ulaziti i izlaziti iz EU da biste došli kvalitetnom prometnicom do Neuma“ naglašava Njavro.

Nikša Matić iz neumskog hotela Stela posebno ističe inertnost države kada je u pitanju  pristup fondovima Evropske Unije. „Trebalo bi napraviti određeni projekt i program u koji bi bila uključena Hercegovina. Turisti bi dolazili u Neum u hotele, a išli bi na izlete u  Mostar, Počitelj, Žitomisliće…gdje se ima što vidjeti“, predlaže Matić.

Ničiji hoteli

Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice Hercegovačko neretvanskog kantona ističe još jedan aktualan problem s kojim se Neum suočava.

Treba riješiti vlasnički status neumskih hotela. Od četiri velika hotela u Neumu, riješen je status samo jednog  hotela. Ostali su, najblaže rečeno, ničiji i prema njima se onda tako i odnosi!“

Trenutni smještajni kapaciteti Neuma ne mogu zadovoljiti potrebe turista u toku turističke sezone, što pruža investitorima odličnu priliku za izgradnju i modernizaciju kapaciteta ali i diverzifikaciju turističke ponude. Neumu, kako bi ostvario svijetlu turističku budućnost, trebat će još mnogo, složni su i gosti ali i turistički radnici jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru.

 

DW/Informer.ba

Tags