Svijet Udarno Vijesti

New York: Uhapšeno više od 50 demonstranata “Okupirajmo Wall Street”

Policija je u Njujorku uhapsila više od 50 demonstranata iz pokreta “Okupirajmo Wall Street” nakon što su pokušali da preskoče ogradu oko crkvenog parkinga kako bi ustanovili novi kamp.

Portparol pokreta “Okupirajmo Wall Street” rekao je da su demonstranti pomoću drvenih merdevina pokušali da pređu ogradu i uđu u imanje crkve Svetog Trojstva.

Preostali demonstranti marširali su ulicama Menhetna ka kući paroha crkve Svetog Trojstva Džejmsa Kupera, ali ih je policija vratila.

“Mi smo nezaustavljivi”, “Novi svijet je moguć” i “Čija ulica? Naša ulica” samo su neki od slogana koje su uzvikivali demonstranti koji su blokirali pojedine ulice tokom protestnog marša.

Sveštenik Kuper je izrazio ožalošćenje da su neki od demonstanta ignorisali poruke crkvenih lidera i dostojanstvenika, među kojima je i južnoafrički sveštenik i laureat Nobelove nagrade za mir Dezmond Tutu.

Prema njegovim riječima, ispražnjeni parking crkve, gdje su demonstranti željeli da uspostave kamp nema nikakve uslove za život i bilo bi “nebezbjedno, nezdravo i potencijalno opasno tamo kampovati”

Pokret “Okupirajmo Wall Street proteste je započeo u septembru preuzimajući park u Njujorku kako bi skrenuli pažnju na ekonomsku nejednakost i neophodne reforme finansijskog sistema.

Pokret je naišao na podršku i slične inicijative u brojnim gradovima SAD i u nekim drugim državama.

Međutim, u proteklih nekoliko sedmica kampovi demonstranata u Njujorku, Los Anđelesu, San Francusku i drugim većim gradovima su zatvoreni i uhapšeno je nekoliko stotina ljudi.

Vlasti opravdavaju svoje postupke protiv kampova na razne načine, uključujući i to da kampovi prave sanitarne probleme i da su opasni po javnu bezbjednost.

 

Srna/Informer.ba