BiH Izdvojeno Vijesti

Nezadovoljni radnici ‘Konjuha’ stigli u Sarajevo

Svojim položajem nezadovoljni su i radnici Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica. Njih oko 200 stiglo je u ponedjeljak navečer u Sarajevo kako bi od Federalne vlade tražili rješenje nagomilanih problema – prije svega isplatu zasotalih dugovanja ali i zaustavljanje kriminala koji, tvrde, cvjeta u ovom – nekad respektabilnom preduzeću.

 

Iako je prošlo 20 dana od obustave rada, općinske i kantonalne vlasti nemaju sluha za njihove probleme, prenosi FTV. Podsjećanja radi, radnici Fabrike namještaja “Konjuh” krenulo je jutros u 9 sati pješice prema Sarajevu.

Učesnici štrajka su disciplinovani, kreću se jednom trakom i ne ometaju saobraćaj“- saopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK).

Kako je javio dopisnik Agencije ONASA, radnici Fabrike namještaja “Konjuh” Živinice štrajkuju već dvije sedmice i poručuju da će nastaviti štrajk dok se ne riješe njihovi zahtjevi i odredi dalja sudbina firme, prenosi Onasa.

Dug Fabrike namještaja “Konjuh” iznosi 21 milion KM.

Radnici navode da dug nije prepreka za realizaciju kredita od Razvojne banke Federacije BiH (FBiH) od 15 miliona KM, zbog činjenice da je u vlasništvu “Konjuha” najatraktivnije gradsko zamljište.

Realizacijom kredita i obezbijeđivanjem trupaca ponovo bi se pokrenula proizvodnja.

Jedan od zahtjeva radnika “Konjuha” je da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Finansijska policija FBiH ispitaju poslovanje i utvrde eventualne kriminalne radnje u ovoj fabrici.

 

Onasa/Informer.ba