BiH Udarno Vijesti

Nezakonito špijunirali sudije

Služba za zajedničke poslove institucija BiH nezakonito je snimala sudije u njihovim kancelarijama u Sudu BiH, utvrdila je Agencija za zaštitu podataka BiH.
Agencija je ovo utvrdila na osnovu prigovora Branka Perića, sudije Suda BiH, zbog kamera koje je Služba za zajedničke poslove institucija BiH postavila u dijelu Suda koji koriste samo sudije i službenici te institucije.

Prema Perićevom prigovoru, jedina svrha ovih kamera je špijuniranje sudija i ostalih službenika, jer u tom dijelu nema stranaka, čime ne samo da se krši zakon, već i ugrožava dostojanstvo funkcije sudije Suda BiH.

Agencija je donijela rješenje kojim je Periću dato za pravo i naloženo da kamere koje se nalaze u hodnicima i pokrivaju kancelarije sudija ove institucije budu uklonjene, a podaci koji su prikupljeni trajno obrisani.

Služba za zajedničke poslove pomenute kamere je i uklonila, nismo mogli  odgovor na pitanje ko je naredio postavljanje kamera, koliko su kamere i njihovo instaliranje koštali poreske obveznike, niti šta će se desiti s kamerama nakon što su one uklonjene.

Nismo mogli dobiti odgovor ni kome je prosljeđivan snimljeni materijal.

Špijuniranje sudija je sramota za BiH, a u demokratskim zemljama ovo bi bilo krivično djelo, kaže Perić

U Sudu BiH su istakli da oni postavljanje tih kamera nisu ni naredili niti su nadležni za njih.

Sud BiH je obaviješten da je Odjel sigurnosti Službe za zajedničke poslove institucija BiH izvršio navedeno rješenje u roku. Ostala pitanja su u nadležnosti Službe za zajedničke poslove institucija BiH“, naveli su nam u službenom odgovoru.

U Pravnoj službi Službe nam je rečeno da oni ne znaju ko je naredio postavljanje kamera niti znaju koliki su troškovi za njih.

To jeste pomalo zapetljano, ali mi smo s tim problemom upoznati samo periferno. Mi imamo naše odjeljenje u Sudu BiH i oni bi trebalo da imaju odgovore na vaša pitanja. Slobodno ih kontaktirajte i pozovite se na nas“, rečeno nam je u Pravnoj službi.

Nakon što smo se ponovo obratili Sudu BiH da nas spoje s Odjeljenjem Službe za zajedničke poslove u okviru Suda, rečeno nam je da to nije moguće, već da se ipak moramo obratiti Službi za zajedničke poslove.

Perić je rekao da je ovo što se desilo sramota i da bi u demokratskim državama ovakvo postavljanje kamera bilo krivično djelo.

Nezavisne/informer.ba

U Službi za zajedničke poslove kažu da se obratimo Sudu BiH, dok u Sudu kažu da zovemo Službu za zajedničke poslove

Pokrenuo sam postupak kada sam se uvjerio da kamere služe za špijuniranje. Nekoliko puta mi je na drzak i primitivan način, pred ljudima koji su bili moji gosti, stavljeno do znanja da se zna ko je ušao u moju kancelariju“, rekao je Perić.

Inspektori Agencije za zaštitu ličnih podataka, postupajući po Perićevom prigovoru, utvrdili su da je video-nadzor u Sudu vršen sa čak 57 kamera, od čega su čak 33 kamere bile instalirane u dijelu Suda koji koriste samo radnici te institucije i sudije.

Od ove 33 kamere, četiri su se nalazile na dijelu do kojeg mogu doći stranke, dok u prostor koji je bio pokriven sa 29 kamera niko nije mogao pristupiti osim službenika Suda.

Od 29 kamera, šest je pokrivalo hodnike u kojima se nalaze kancelarije sudija.