Izdvojeno Svijet Vijesti

Nicolas Sarkozy danas pred sudom

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pojaviće se danas pred sudom gdje će biti saslušan povodom istrage o eventualnom nelegalnom finansiranju tokom njegove predsjedničke kampanje 2007. godine.

Sud u Boaraduxu danas će odlučiti da li će 57-godišnji Sarkozy biti optužen za primanje donacija od 90-godišnje nasljednice kozmetičke kuće “L`Oreal” Lilijan Betankur.

Bivši računovođa Betankurove izjavio je 2010. godine  da je Betankur dala 50.000 eura blagajniku Sarkozijeve stranke za predsjedničku kampanju 2007. godine, iako je limit za pojedinačne donacije bio 4.600 eura.

Sarkoyi, koji je u maju na predsjedničkim izborima izgubio od Francoisea Olanda i kojem je imunitet istekao 15. juna, odbacuje optužbe da je bilo šta pogrešno radio.

Ovo je drugi put od 1958. godine da se bivšem šefu države sudi.

Prvi proces protiv jednog bivšeg francuskog predsjednika vođen je protiv Jacquesa Chiraca koji je prošle godine optužen za pronevjeru javnog novca i uslovno osuđen na dvije godine zatvora.

Chirac je osuđen za trošenje novca poreskih obveznika na fiktivno zapošljavanje 21 pripadnika svoje stranke, koji nisu radili u gradskoj upravi nego u njegovoj političkoj stranci, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995.

U to vrijeme, Chirac je radio na stvaranju nove stranke desnog centra sa kojom je pobijedio na izborima.

Ovom presudom Chirac je postao prvi osuđeni francuski predsjednik, nakon nacističkog saradnika, maršala Filipa Petena 1945. godine.

Osamdesetogodišnji Širak bio je na funkciji predsjednika  od 1995. do 2007. godine.