BiH Vijesti

Nielsen na suđenju Karadžiću: SDS je očistio MUP od nesrba

Tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju Radovanu Karadžiću, vještak Haškog tužilaštva rekao je da su bošnjački, hrvatski i srpski policijski kadrovi 1991. i 1992. godine radili na stvaranju “jednonacionalnih oružanih formacija”, što je štetilo sigurnosnoj situaciji u BiH.

Tećeg dana iznošenja nalaza i mišljenja o radu i strukturi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, Christian Nielsen u utorak je rekao da je 1991. godine Srpska demokratska stranka (SDS) – na čijem čelu je bio Radovan Karadžić – bila “zabrinuta zbog marginalizacije srpskih kadrova u MUP-u”.

SDS je krajem maja 1991. godine donio odluku da se kadrovskim odlukama MUP-a bavi Glavni odbor stranke, zbog značaja tog pitanja. Stav SDS-a je bio da su oni jedini legitimni predstavnik srpskog naroda, kazao je Nielsen.

Nielsen je rekao i da “srpski kadrovi u MUP-u nisu bili sretni jer je Služba državne bezbjednosti (SDB) vršila prisluškivanje rukovodstva SDS-a”.

Odgovarajući na pitanja optuženog Karadžića o tome da li su bošnjački kadrovi u MUP-u 1991. i 1992. godine radili na stvaranju “tajne republičke armije”, vještak je rekao da su sve nacionalne stranke vršile “ilegalne radnje na štetu policije”.

Želio bih reći da su sve tri strane u zajedničkom MUP-u između 1990. i 1992. godine sudjelovale u aktivnostima koje su išle na štetu funkcioniranja tog MUP-a. Kao što sam rekao, u tom periodu dešavale su se mnoge stvari koje su bile neregularne“, kazao je Nielsen.

Prema vještaku Nielsenu, neposredno pred početak rata u BiH su djelovale “brojne paravojne formacije” sastavljene od pripadnika srpske nacionalnosti, koje su otežavale rad MUP-a.

U mom izvještaju stoji da su se 1991. godine pojavile i snage Teritorijalne odbrane (TO) bosanskih Srba, koje su MUP-u pogoršale bezbjednosnu situaciju, rekao je Nielsen.

Karadžić je tokom ispitivanja nastojao osporiti nalaz vještaka, kazavši da je on “analizirao podatke s pozicije Tužilaštva”, što je Nielsen negirao.

Moj zadatak bila je analiza funkcioniranja policije u BiH, s naglaskom na uspostavljanje MUP-a bosanskih Srba. Sačinio sam izvještaj koji je analizirao policijsku dokumentaciju i pripremio sam sve što se može saznati o policiji na osnovu dokumenata koje ima ovaj sud, rekao je Nielsen.

Unakrsno ispitivanje Nielsena će se nastaviti u srijedu, 13. jula, javio je BIRN Justice Report.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske i SDS-a, optužen je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa članovima rukovodstva bosanskih Srba, članovima SDS-a i MUP-a RS-a, koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva s područja na koja su Srbi polagali pravo.

 

Fena/Informer.ba