Svijet Vijesti

Nigerija: Djevojčicu prodali sa pet godina, deset godina živjela kao Pepeljuga

Djevojčica iz Nigerije mislila je kako su mučitelji njeni roditelji iako joj nije bilo jasno zašto joj ne kupuju igračke ni ne šalju u školu kao drugi.

Tukli su je kuhačom ili papučama ako se kuća nije sjajila, piše Daily Mail. Nije smjela jesti sa članovima porodice, a “tata” je jednostavno ignorisao. Ako bi neko pitao, žena je govorila da joj je kćerka jer ionako nikada nije smjela sama izlaziti iz kuće.

Prodali su je kao petogodišnjakinju u Veliku Britaniju i koristili je kao sluškinju. Djevojčica se ne sjeća ničega od života iz Afrike. Nakon pet godina poslali su je da radi u drugu porodicu, a pet godina kasnije, djevojčica se spakovala i pobjegla. Nije više mogla biti robinja. Nekoliko dana preživljavala je na ulici.

Žena je našla kako spava u telefonskoj govornici i pozvala policiju. Nije bila sigurna ni kada joj je rođendan. Slučajno je pronašla dnevnik u kojem je pisalo da je rođena 17. februara 1993. godine.

Policajci su je opisali kao “uplašenog zeku“. Za slučaj se saznalo nakon što je djevojčica konačno pobjegla. Sada sud odlučuje ima li pravo na pomoć države. Prije tri godine su joj odbili. Iako je navršila 18 godina, do 21. ima pravo na pomoć, prenosi 24sata.

Carolyn Hamilton iz Centra za socijalnu skrb kaže kako joj nije jasno kako je djevojčica neopaženo živjela u Engleskoj 10 godina. Nije išla u školu, nije imala svog doktora.

Sada konačno ima priliku da stavi prošlost iza sebe i počne živjeti“, rekla je Hamilton.

 

24SI/Informer.ba