BiH Udarno Vijesti

Nijedan Bošnjak nije zaposlen u 14 opština u RS-u

U čak 14 općina u Republici Srpskoj tokom proteklih šest godina nije zaposlen nijedan Bošnjak.

Pripadnici te nacionalnosti nisu dobili posao na mjestima službenika, tehničkih i pomoćnih radnika ili pripravnika u Laktašima, u gradu Istočno Sarajevo, te općinama Donji Žabar, Istočna Ilidža, Istočni Drvar, Jezero, Krupa na Uni, Ljubinje, Pale, Oštra Luka, Petrovo, Petrovac (RS), Čelinac i Sokolac.

Od 1.januara 2005. godine do 30.septembra ove godine najviše Bošnjaka na spomenutim funkcijama zaposleno je u Srebrenici i to 35, a 30  u Novom Gradu, Doboju 29, 27 u Bijeljini, Banjoj Luci 12 koliko ih je i u Zvorniku, Vukosavlju 11, dok je u drugim općinama u RS-u taj broj od jedan do šest, podaci su Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a.

Iz tog resora navode da u Berkovićima, Bileći, Gacku, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnom Mostaru, Istočnom Starom Gradu, Kalinoviku, Kupresu, Mrkonjić-Gradu, Nevesinju, Pelagićevu, Ribniku,Han-Pijesku, Čajniču i Šekovićima na raspisane konkurse za radna mjesta nije bilo prijavljenih kandidata iz reda Bošnjaka.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić nedavno je na sjednici entitetskog parlamenta postavi pitanje o broju zaposlenih Bošnjaka u lokalnim zajednicama RS-a te dobio odgovor da ih je ukupno 237.

 

Fena/Informer.ba