Izdvojeno Svijet Vijesti

Nijemci se sve manje izjašnjavaju kao vjernici: Razlog seksualna zlostavljanja i porezi

BROJKE o katolicima koji su okrenuli leđa crkvi u Njemačkoj zvone na uzbunu, a razlog istupanju vjernika iz crkve je niz skandala spolnog zlostavljanja u crkvenim institucijama, piše Deutsche Welle koji donosi opširan tekst o istupanju katolika iz crkve s naslovom “Može li se zaustaviti egzodus vjernika iz Crkve?”.

DW piše kako je prošle godine u Njemačkoj 180 hiljada katolika okrenulo leđa crkvi, rezultati su to istraživanja provedenog u 27 njemačkih biskupija koje je objavio vjerski tjednik “Krist i svijet”. To znači da je oko 50 hiljada više vjernika napustilo crkvu nego godinu prije.

“posebno je bolno što se očito mnogo ljudi odlučilo na napuštanje crkve kao lični oblik prosvjeda i izraza odvratnosti zbog tih skandala.”, komentirao je vikar iz Koelna egzodus katolika navodeći kako se radi o sramotnim djelima kojima je crkva izgubila povjerenje.

No, nisu samo seksualna zlostavljanja razlog napuštanja crkve. Kako navodi DW ljude odbija i porez koji im se odbija od plaća ako se izjasne kao vjernici, a s obzirom da je vrijeme krize novac je prijeko potreban građanima.