Ekonomija Vijesti

Nijemci žele radnike iz zemalja zahvaćenih krizom

Zbog nestašice stručnjaka njemački Zavod za zapošljavanje sada traži stručnjake u članicama Evropske unije koje su trenutno u krizi – Španiji, Grčkoj i Portugaliji. „U Španiji su bez posla hiljade inženjera i informatičara“, izjavila je direktorka odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju stranaca Monika Farnhagen. Navodno je 17 hiljada Španaca zainteresovano za posao u Njemačkoj.

Prema riječima Farnhagenove sada se vode razgovori i u Grčkoj i Portugaliji. Tako su u Portugaliji za dolazak u Njemačku zainteresovani prvenstveno njegovatelji i njegovateljice. Njemačka je zanimljiva i za Grke koji rade u zdravstvu. Inženjera, ljekara, njegovatelja i kvalifikovanih radnika koji bi rado došli u Njemačku ima i u Hrvatskoj i Bugarskoj.

Najveća prepreka za dolazak stranih stručnih radnika je nepoznavanje jezika. „Njemački važi kao težak jezik za učenje i mnogi uče engleski te odlaze na englesko govorno područje kada kod kuće ostanu bez posla“, kaže Farnhagenova.

Osim toga, anglosaksonske zemlje ne nude samo radno mjesto, nego čitav paket za cjelokupnu porodicu – kurseve jezika, stanove, posao za suprugu ili supruga i mjesto u vrtiću za djecu.

Iz tih primjera možemo da učimo – nije dovoljno imati atraktivne firme i proizvode, nego i društvo mora biti spremno da te ljude prihvati i integriše“, kaže Ferhagenova. Zahvaljujući snažnom privrednom rastu u Njemačkoj je sve manje nezaposlenih, tako da se mnoge firme žale na nedostatak stručnjaka i visokokvalifikovanih radnika. Istovremeno, zemlje južne Evrope još se nisu oporavile od krize, tako da je, na primjer, u Španiji 20 odsto nezaposlenih. Među mladima nezaposlenost je čak dvostruko veća.

DW/Informer.ba