Politika Udarno Vijesti

Nikola Špirić: BiH prijeti opasnost od radikalne islamizacije

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić upozorio je da BiH prijeti velika opasnost od radikalne islamizacije, za šta su najodgovornije bošnjačke političke elite.

“Bošnjačke političke elite očekuju promjenu demografske strukture da bi bili apsolutna većina i tako obezbijedili dominaciju”, istakao e Špirić.

Špirić je istakao da niko ozbiljno ne vodi računa o tome što je BiH demografski već nagrižena radikalnim islamom koji dolazi spolja i ne razmišlja o tome da će za nekoliko decenija, a možda i ranije, većina stanovništva u ovoj zemlji biti arapskog porijekla.

“Ta promjena demografske slike promijeniće i krvotok ovdašnjih muslimana, što neće biti dobro ni za koga. Nažalost, muslimani u BiH i njihovi politički predstavnici to sada ne vide, jer misle da im je to odbrana od Srba i Hrvata, iako nikome ovdje ne smetaju bosanski muslimani, već oni koji dolaze sa strane i radikalizuju ih“, rekao je Špirić za “Pres”.

Prema njegovim riječima, veliki broj Bošnjaka se ne slaže sa tom koncepcijom, ali ukupna atmosfera nije partner generalnom uspjehu BiH.

Komentarišući tvrdnje bošnjačkih stranaka da će BiH biti blokirana jer budžet ne može da bude usvojen, Špirić je naglasio da ne postoji nijedan razlog da BiH bude blokirana.

On je napomenuo da postoje političke snage koje neusvajanjem budžeta žele da izazovu intervenciju OHR-a i Savjeta za provođenje mira i priželjkuju urušavanje cijelog sistema da bi im međunarodna zajednica napravila državu kakvi oni žele, ali je to uzaludno čekanje.

Špirić je ocijenio da bi bilo mnogo bolje da to vrijeme bude potrošeno na međusobne razgovore i kompromise, te upozorio da će efekti globalne ekonomske krize biti toliko jaki da je najpametnije da javna potrošnja bude svedena na najmanju moguću mjeru.

 

Srna/Informer.ba